Η Ρωσία εφαρμόζει πρόγραμμα κατασκοπείας στα ύδατα της Βόρειας Ευρώπης και υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιεί πολλές δεκάδες πολεμικών και μη πλοίων για αποστολές αναγνώρισης ενόψει εν δυνάμει επιχειρήσεων σαμποτάζ, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί την Τετάρτη από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των χωρών της βόρειας Ευρώπης.

Σύμφωνα με κοινή έρευνα των τηλεοπτικών δικτύων NRK (Νορβηγία), DR (Δανία), SVT (Σουηδία) και Yle (Φινλανδία), η οποία επικαλείται πληροφορίες των υπηρεσιών Πληροφοριών των χωρών αυτών, η Μόσχα χρησιμοποιεί για κατασκοπευτικούς λόγους το ωκεανογραφικό σκάφος Admiral Vladimirsky (που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία), επισήμως πλοίο επιστημονικών αποστολών.

Ψαράδικα-κατάσκοποι

Κατά την διάρκεια αποστολής στο τέλος του 2022, το πλοίο αυτό έπλευσε κοντά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα ανοικτά της Δανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, παραπέμποντας σε αποστολή αναγνώρισης ενεργειακών υποδομών. Ομάδα του δικτύου DR πλησίασε με ζόντιακ το Admiral Vladimirsky. Δύο στρατιώτες με μπαλακλάβα και όπλα στα χέρια βγήκαν στην γέφυρα για να της δείξουν ότι εντοπίσθηκε, σύμφωνα με απόσπασμα που μεταδόθηκε από το δανέζικο δίκτυο.

Οι ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών χρησιμοποιούν επίσης αλιευτικά, φορτηγά πλοία, μέχρι και γιοτ, που είναι εξοπλισμένα με μέσα υποβρύχιας παρακολούθησης και ασυρμάτους, σύμφωνα με την έρευνα. Το ντοκιμαντέρ που έχει τίτλο «Ο Πόλεμος της Σκιάς» αναφέρεται στην ύποπτη ανακάλυψη από την νορβηγική αστυνομία παλιών σοβιετικών ασυρμάτων μαζί με έναν ασυρματιστή σε κλειδωμένες καμπίνες των ρωσικών αλιευτικών σκαφών.

Τα πλοία-φαντάσματα

Στην Σουηδία, 27 τέτοια πλοία έχουν πλεύσει εντός των σουηδικών χωρικών υδάτων και έχουν ελλιμενισθεί σε σουηδικά λιμάνια τα τελευταία πέντε χρόνια. Στην Νορβηγία, σε μία περίοδο δέκα ετών, τουλάχιστον 50 ρωσικά πλοία «είχαν την δυνατότητα να συγκεντρώσουν παράνομα πληροφορίες», με βάση τα ίχνη τους μέσω της ηλεκτρονικής τους υπογραφής AIS (Automatic Identification System), σύμφωνα με το NRK.

Το ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί το βράδυ της Τετάρτης, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μόσχας που υποστηρίζει ότι η ευθύνη για το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream ανήκει στην Δύση. «Τα μέσα ενημέρωσης των χωρών αυτών έχουν κάνει ένα λάθος στην έρευνά τους. Προτιμούν και πάλι να κατηγορούν αβάσιμα την Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα προτιμούσαμε να δώσουν περισσότερη σημασία στις επιθέσεις κατά του Nord Stream και σε μία διεθνή διαφανή και αμερόληπτη έρευνα για τις πράξεις αυτές σαμποτάζ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr