«Ψηφιακούς νομάδες» αποκαλούνται οι επαγγελματίες που διαμένουν και εργάζονται με έδρα σε κάποιο κράτος διαφορετικό από εκείνο του εργοδότη ή της πελατείας τους και η προσέγγισή τους αποτελεί μια νέα παγκόσμια τάση.

Η Κυβέρνηση, με επανειλημμένες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι΄αυτούς, καθώς, ιδιαίτερα με τις νέες συνθήκες που δημιούργησε παγκοσμίως η πανδημία, η επόμενη μέρα θα φέρει αλλαγές τόσο στο εργασιακό τοπίο, όσο όμως και στις γενικότερες τάσεις της εποχής.

Τί θα κέρδιζε η Ελλάδα αν προσέλκυε 100.000 “ψηφιακούς νομάδες”

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μελέτη του «MIT Enterprise Forum», σύμφωνα με την οποία, εάν η Ελλάδα προσέλκυε 100.000 «ψηφιακούς νομάδες» κάθε χρόνο, με μία μέση παραμονή 6 μηνών, θα μπορούσε να ωφεληθεί με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.

Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα, στα εξής πεδία:

  • Προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για «ψηφιακούς νομάδες».
  •  Βελτίωση υποδομών ευρυζωνικότητας, ειδικά σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών ταχείας σύνδεσης στο διαδίκτυο.
  • Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.
  • Συνεργασία με φορείς που απευθύνονται σε «start up» εταιρείες οι οποίες απασχολούν ψηφιακούς νομάδες.

Από τον Ιανουάριο του 2021 Ελλάδα έχει μπει δυναμικά στην παγκόσμια αυτή διεκδίκηση.

50% έκπτωση στο φόρο εισοδήματος 

Έχει ψηφιστεί νόμος ο οποίος παρέχει έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2021. Επίσης το Υπουργείο Τουρισμού προετοιμάζει την έκδοση βίζας, ειδικά για ψηφιακούς νομάδες.

Την ίδια στιγμή έχουν δρομολογηθεί σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, οι οποίες θα καταστήσουν την Ελλάδα φιλική σε όσους χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την εργασία τους.

Η κυβέρνηση, όπως ειπώθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ευελπιστεί ότι η επιτυχής υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό, αποτελούν εγγύηση ώστε να διεκδικήσουμε μερίδιο στο χάρτη του παγκόσμιου τεχνολογικού τουρισμού, στον οποίο εντάσσονται οι ψηφιακοί νομάδες.

Πηγή: economico.gr