Πράσινο πιστοποιητικό

“Διαβατήριο” ασφαλείας για τα ταξίδια στην Ευρώπη έως ότου ανασχεθεί η πανδημία γίνεται το “πράσινο πιστοποιητικό” που ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν, υιοθετώντας την πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι τρεις κατηγορίες που θα καλύπτει το πιστοποιητικό

Το “Digital Green Certificate» περιλαμβάνει τρία είδη πιστοποιητικών και θα καλύπτει τρεις κατηγορίες ταξιδιωτών – δηλαδή, όσους έχουν εμβολιαστεί, όσους έχουν κάνει PCR ή rapid test αντιγόνου και όσους έχουν αναρρώσει από την COVID-19 και διαθέτουν αντισώματα.

Το “πράσινο πιστοποιητικό” υιοθετήθηκε σήμερα από την Κομισιόν, με προοπτική να εφαρμοστεί με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, δηλαδή το αργότερο από την 1η Ιουνίου.

Το πιστοποιητικό «ξεκλειδώνει» την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία εντός ΕΕ, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς όπως για να πιστοποιεί κανείς κατά την είσοδό του σε ένα κινηματογράφο ότι έχει εμβολιαστεί, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πως θα εκδίδεται και πως θα χρησιμοποιείται

Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή με τις δύο εκδόσεις να περιλαμβάνουν πρώτον κωδικό QR (Quick Response) με τις απαραίτητες πληροφορίες, και δεύτερον ψηφιακή υπογραφή που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Κλειδί για τη λειτουργία των πιστοποιητικών είναι η ανάπτυξη λογισμικού το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για την επαλήθευση όλων των παραπάνω υπογραφών στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια ειδική πύλη ενώ θα παρέχει υποστήριξη στα κράτη μέλη.

  • Κανένα δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα των κατόχων των πιστοποιητικών δεν θα είναι προσβάσιμο μέσω της παραπάνω πύλης ούτε θα διατηρείται από το κράτος μέλος που πραγματοποιεί την επαλήθευση, σύμφωνα με τις αρχές λειτουργίας του «Digital Green Certificate» που παρουσιάστηκε σήμερα.
  • Τα πιστοποιητικά θα διατίθενται δωρεάν και θα εκδίδονται στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.
  • Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία καθώς και την Ελβετία.
  • Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό πρέπει να εκδίδεται σε πολίτες της ΕΕ και στα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Θα πρέπει επίσης να χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.

Πηγή: economico.gr