Τι είπε ο Μητσοτάκης στους υπουργούς

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έκανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης, μόλις έκλεισαν οι πόρτες και ξεκίνησε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε μια επισκόπηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) αλλά και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση.

Τη σκυτάλη πήρε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με μια ευρωπαϊκή επισκόπηση της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας ότι το ενεργειακό τοπίο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προοιωνίζεται έναν δύσκολο χειμώνα.

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις επιδόσεις του Τουρισμού όπου οι εκτιμήσεις είναι ότι τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.

“Η ενεργειακή κρίση έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία”

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το διεθνές περιβάλλον έχει μαύρα σύννεφα που προμηνύουν μαύρο χειμώνα», σημειώνοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπλήρωσε έξι μήνες και πως η Ρωσία επιτίθεται συνολικά στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο η τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε κατά δέκα φορές.

  • Τόνισε, ότι όσο η Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, τόσο η κρίση θα βαθαίνει. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί. Όμως, αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες.

Η κρίση αυτή τόνισε, ο πρωθυπουργός, έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις εν δυνάμει συνέπειές της για την οικονομία. Μάλιστα έβαλε φρένο στο κλίμα παροχών, «Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών», τόνισε.

Οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση 

Ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

  • Αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον Μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία. Τονίστηκε η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού της κατανάλωσης, καταρχάς στο Δημόσιο.

Εμμέσως πλην σαφώς για ακόμα μια φορά έδειξε στους Υπουργούς του ότι δεν σκέφτεται πρόωρες εκλογές, θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες λέγοντας ότι τους επόμενους 9 μήνες μέχρι τις εκλογές εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των ν/σ που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr