επόμενα βήματα

Ελπίδες ότι με τα self test θα μπορέσει να ελεγχθεί καλύτερα η διασπορά των κρουσμάτων του κοροναϊού αλλά και φόβους ότι ακριβώς λόγω της αυτοεξέτασης, ο ημερήσιος απολογισμός μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 10.000 κρούσματα, εκφράζουν οι ειδικοί.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάσει εκ νέου αύριο, προκειμένου να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σε σχέση με τα επόμενα βήματα. Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πλην Θεσσαλονίκης, Αχαίας και Κοζάνης, είναι προφανές ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων στα σχολεία.

Ποιοι μαθητές θα επιστρέψουν πρώτοι στα θρανία

Με δεδομένο ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν δείχνει ακόμα τάσεις αποκλιμάκωσης, ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για ταυτόχρονη επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων δεν έχει μεγάλες πιθανότητες.

Αυτό στο οποίο πιθανότατα θα κληθούν να τοποθετηθούν οι ειδικοί, είναι αν την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, θα επιστρέψουν στα θρανία μόνο οι μαθητές της Γ Λυκείου, καθώς έχουν μπροστά τους τις πανελλήνιες ή θα τους ακολουθήσουν και οι συμμαθητές τους της Α και Β Λυκείου.

Οι αποφάσεις, σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από την προσβασιμότητα στα self tests, η πρώτη παρτίδα των οποίων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα βρίσκεται από αύριο διαθέσιμη στα φαρμακεία. Οπως έχει ήδη διευκρινίσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τα πρώτα τεστ θα διατεθούν στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, ηλικίας 16 έως 18 ετών, δηλαδή στους μαθητές του Λυκείου.

Τί θα γίνει το Πάσχα

Το μαζικότερο, ωστόσο, ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες είναι αν φέτος θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα στα χωριά τους ή θα βιώσουν για δεύτερη χρονιά το περσινό σκηνικό.

Μία απάντηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Ακη Σκέρτσου, σε συνέντευξή του (Σκάϊ ), άναψε φωτιές, καθώς ουσιαστικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

Αν και πρόωρο, καθώς οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει στη χώρα την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει ένας τέτοιος διαχωρισμός. Και αυτό, διότι θα δημιουργούσε πρόσθετη ένταση σε μία κοινωνία η οποία είναι πολύ κουρασμένη και ταλαιπωρημένη και το τελευταίο που χρειάζεται είναι να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου.

Πηγή: economico.gr