Κυριάκος Μητσοτάκης - Γλυπτά Παρθενώνα

Στο Λονδίνο βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τριήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει επαφές με επενδυτές, μέλη της ελληνικής ομογένειας, καθώς και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ , αλλά και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.

Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί τη θετική έκπληξη της Ευρωζώνης, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ πολύ πρόσφατα υπερκαλύφθηκε με επιτυχία το placement της Εθνικής Τράπεζας, σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει κορυφαίους επενδυτές, αλλά και να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, στο επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Στο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley 

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής και στο περσινό roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Luigi Rizzo, αντιπρόεδρο Investment Banking της Morgan Stanley.

  • Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ενώ έχουμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. «Η οικονομία αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου και έχουμε μπει σε ενάρετο κύκλο, η επίπτωση του οποίου θέλουμε να διοχετευτεί σε ολόκληρη κοινωνία και κάθε Ελληνας να έχει μέρισμα από αυτή την ανάπτυξη», θα πει ο πρωθυπουργός.

Θυμίζουμε ότι οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley για την χρονιά που έρχεται είναι ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης, η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί και το χρέος θα πέσει στο 148% του ΑΕΠ έως το 2025. Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 2,3% για το 2023 και το 2024 και 2,4% για το 2025.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα γίνουν η βασική κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης για το 2024 και το 2025, λόγω της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό αντισταθμίζει τις επιπτώσεις από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ 

Επίσης, σήμερα το απόγευμα στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Keir Starmer και αύριο Τρίτη στις 12:45 με τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak στην Downing Street. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση θα γίνει μια συνολική επισκόπηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα στις επαφές που θα έχει στο Λονδίνο, τόσο με τον πρωθυπουργό Σούνακ όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών Στάρμερ. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν αναμένει άμεσα αποτελέσματα. Το ότι δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία, δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα, σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Τι προσδοκά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με αθόρυβες και συστηματικές ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε στην πρώτη θητεία της όχι μόνο να επαναφέρει το ζήτημα της επανένωσής τους αλλά πέτυχε και τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό.

Η ελληνική θέση παραμένει η ίδια. Η Ελλάδα, όπως έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εθνική θέση είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.

Η ελληνική πλευρά υπήρξε εποικοδομητική και επέδειξε καλή πίστη στις προηγούμενες συζητήσεις της με το Βρετανικό Μουσείο, διερευνώντας μια λύση που θα ήταν αμοιβαία επωφελής.

“Δουλέυουμε σκληρά για να υλοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο Λονδίνο σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ, θυμήθηκε την περσινή του επίσκεψη και όσα είχε πει λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές ζητώντας «να μη διακοπεί η πορεία προόδου της χώρας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι Ελληνες επιβράβευσαν την κυβέρνηση με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

«Το πετύχαμε μαζί. Το ποσοστό αυτό είναι ποσοστό ευθύνης. Με υποχρεώνει να δουλεύω ακόμα πιο σκληρά κάθε μέρα για να υλοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο. Τολμηρά νομοσχέδια όπως αυτό για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών», ανέφερε υπογραμμίζοντας με έμφαση την έννοια της φορολογικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή τη φιλόδοξη και τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως έχω πει, χρειάζονται ουσιαστικά μια οκταετία. Και αυτές (οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις) είναι που κάνουν τη διαφορά μας με τα αλλά κόμματα. Δεν μας αφορά τι γίνεται στο χώρο της αντιπολίτευσης. Εμείς κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη, να αντιμετωπίσουμε την εισαγόμενη ακρίβεια, να βελτιώσουμε την ποιότητα της υγείας, να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Ολα αυτά θα τα κάνουμε πράξη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είπε για τις Ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μάχη των ευρωεκλογών. «Θέλουμε στις ευρωεκλογές να είμαστε σίγουροι ότι θα εξασφαλίσουμε ένα υψηλό ποσοστό για να εγκαθιδρύσουμε αυτή την πολιτική υπεροχή. Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας», τόνισε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο και πλέον όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ψηφίζουν χωρίς άλλους περιορισμούς από το μόνιμο τρόπο διαμονής τους.

«Πολλοί φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Πολλά παιδιά γυρίζουν γιατί έχουν πειστεί ότι η χώρα έχει μπει σε μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση μου και πιστοποίηση ότι αφήσαμε πίσω τα χρόνια της κρίσης», υπογράμμισε.

  • Σήμερα το απόγευμα , ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο για το «γραφείο Σεφέρη» (στην πρεσβευτική κατοικία), τον χώρο στον οποίο εργάστηκε ο Έλληνας Νομπελίστας και το Αναγνωστήριο «Roderick Beaton», τα οποία αποκτούν μουσειακό χαρακτήρα. Το αναγνωστήριο θα περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με τον κορυφαίο Έλληνα και θα λάβει τιμητικά το όνομα Roderick Beaton προς τιμήν του Βρετανού καθηγητή και βιογράφου του Γιώργου Σεφέρη.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr