Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πεκίνο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στις Βρυξέλλες το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη «χώρα του δράκου» και τις επαφές που θα έχει με την πολιτική ηγεσία της Κίνας.

Το πρόγραμμα των επαφών

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Παρασκευή στις 11:00 (τοπική ώρα), με τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Qiang, στις 15:30, με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhao Leji και στις 16:20, με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping.

  • Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κίνα έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις του ασιατικού “γίγαντα” με την ΕΕ δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους και, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, που μίλησε στα ΜΜΕ πριν την επίσκεψη, η Ελλάδα “μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας για μια πιο ισορροπημένη σχέση“.

Η θέση της Ελλάδας

Η πηγή εξήγησε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει στους συνομιλητές του τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Κίνα και στενότερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, “ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς“.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Πεκίνο επιδιώκει αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεων και αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα, ιδίως στους τομείς της γεωργίας και των τυποποιημένων προϊόντων. Επιπλέον, η αύξηση του αριθμού των τουριστών από την Κίνα είναι επίσης στην ατζέντα, ενώ η ατζέντα μπορεί να διευρυνθεί, ανάλογα με τη συγκυρία.

Προσεκτικά βήματα

Κι ενώ αναμένεται το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η Ευρώπη κάνει προσεκτικά τα πρώτα της βήματα για να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα σε διάφορους τομείς, όπως η παραγωγή, η διύλιση και η ανακύκλωση κρίσιμων υλικών, ενώ οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται κατά καιρούς για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδίως σε στρατηγικούς τομείς όπως η ναυτιλία και το εμπόριο.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Economist νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν εξαρτάται από κινεζικά κεφάλαια. “Η Κίνα δεν είναι ένας σημαντικός επενδυτής για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχει κάνει μόνο μία μεγάλη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά πριν από χρόνια, η οποία ήταν σίγουρα επιτυχής συνολικά“, δήλωσε.

Από την άλλη, η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι δύο οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την Κίνα αναβάθμισαν ήδη το αξιόχρεο της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και ότι το Πεκίνο δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, έστω και υπό το άγρυπνο βλέμμα της Κομισιόν σχετικά με το όριο των επενδύσεων αυτών.

Ανησυχίες επιρροής

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Λίσγιε Σραϊνεμάχερ δήλωσε ότι η αποτελεσματική χάραξη πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κίνας παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, εξαρτώνται υπερβολικά από τη χώρα της Ανατολικής Ασίας και τις επενδύσεις που κάνει σε αυτά.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ανησυχίες των επιχειρήσεων όσον αφορά τους μηχανισμούς ελέγχου της ΕΕ για τις ξένες επενδύσεις, η Σραϊνεμάχερ αναφέρθηκε αναλυτικά στο ολλανδικό τεστ ασφαλείας για επενδύσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές (Vifo), το οποίο ελέγχει την ξένη επιρροή σε ολλανδικούς στρατηγικούς τομείς.

Δεν έχουν ακόμη όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη ένα τέτοιο τεστ. Θέλουμε να το κάνουν“, δήλωσε η Σραϊνεμάχερ, και πρόσθεσε: “Πάρτε, για παράδειγμα, το ελληνικό λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ανήκει σε κινεζική κρατική εταιρεία. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη μια αποτελεσματική πολιτική για την Κίνα από την ΕΕ, διότι, σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα εξαρτάται από την Κίνα“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr