Μια περίεργη καταγγελία έρχεται από μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα για αποκλεισμό δημοσιογράφων τους στην επικείμενη συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ.

Όπως αναφέρει το CNBC, δημοσιογράφοι από το Reuters, το Bloomberg και τη WSJ δεν έχουν πρόσβαση στην συνεδρίαση των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.

Η Γραμματεία του ΟΠΕΚ, η οποία εποπτεύει τη διαπίστευση των μέσων ενημέρωσης, απηύθυνε την Τρίτη προσκλήσεις σε ορισμένους δημοσιογράφους για να καλύψουν επιτόπου τις συναντήσεις της 3ης-4ης Ιουνίου. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν συνήθως τον ΟΠΕΚ από το Reuters, το Bloomberg και την Wall Street Journal δεν έλαβαν προσκλήσεις, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και δεν θέλησαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Εντούτοις, δύο δημοσιογράφοι της Wall Street Journal που δεν καλύπτουν τακτικά τον ΟΠΕΚ έλαβαν προσκλήσεις.

Δημοσιογράφοι από το CNBC — το οποίο ανταγωνίζεται τα τρία μέσα για τις οικονομικές ειδήσεις και το Bloomberg TV για τηλεοπτική κάλυψη — έλαβαν πρόσκληση, όπως και οι Financial Times.

Εάν δεν υπάρχει πρόσκληση, οι δημοσιογράφοι του ΟΠΕΚ από τους τρεις οργανισμούς θα στερούνται πρόσβασης στις ενημερώσεις πριν και μετά τη συνεδρίαση και στη Γραμματεία. Το Reuters και το Bloomberg δημοσιοποίησαν τον αποκλεισμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εκπρόσωποι της Γραμματείας του ΟΠΕΚ και της Wall Street Journal δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το Reuters και το Bloomberg News αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Στις υπουργικές συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ+ συχνά πρακτορεία ειδήσεων όπως το Reuters, το Bloomberg και η Wall Street Journal ανταγωνίζονται για το «αποκλειστικό».

Η ευρέως ακολουθούμενη κάλυψη συχνά μετακινεί την τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου και οι υπουργοί παρακολουθούνται για τυχόν σχόλια σχετικά με την αγορά που μπορεί να παρέχουν ένδειξη τιμής.

Οι χαοτικές συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ ξεκίνησαν εκ νέου τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν οι ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου ώθησαν τον συνασπισμό να απορρίψει τις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για πρόσθετες προμήθειες και να αφαιρέσει 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως παραγωγής από την αγορά.

Παρά το μέτρο αυτό και πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ – μια ευρύτερη συμμαχία συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – που ανακοίνωσαν πρόσθετη μείωση κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό υποτονικές από την αρχή του έτους, καθώς η τραπεζική αναταραχή στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ο υψηλός πληθωρισμός παγκοσμίως και ένα αργό άνοιγμα στην Κίνα έπληξε τη ζήτηση.

Οι υπουργοί των χωρών του ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσουν ξανά την Κυριακή, αν και οι βαρέων βαρών πετρελαιοπαραγωγών Ρωσία και Σαουδική Αραβία φαίνεται να έχουν στείλει αντικρουόμενα μηνύματα πριν από τη συνάντηση.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε τους κερδοσκόπους της αγοράς να «προσέχουν», σε μια κίνηση που ορισμένοι θεωρούν ότι υπαινίσσεται πιθανές περαιτέρω περικοπές παραγωγής στο μέλλον.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, εν τω μεταξύ, είπε αρχικά ότι δεν περίμενε άλλα βήματα από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, στη συνέχεια δήλωσε ότι τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr