Ιμια Λιμενικού

«Πυρήνες» έντασης σε κάθε δυνατό πεδίο επιχειρεί να πυροδοτήσει ο Ταγίπ Ερντογάν εν όψει της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, με επικίνδυνα «παιχνίδια» και στο Αιγαίο.

Σ’ αυτά τα «παιχνίδια» εντάσσεται από διπλωματικές πηγές και το χθεσινό επεισόδιο στα Ιμια με την σοβαρή παρενόχληση σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό – ένα περιστατικό που ο μηχανισμός της τουρκικής προπαγάνδας επιχειρεί να αξιοποιήσει δεόντως αλλά από την Αθήνα αντιμετωπίζεται με την μέγιστη δυνατή ψυχραιμία.

Και τούτο διότι, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει θερμό κλίμα εν όψει διερευνητικών και να το αξιοποιήσει θέτοντας στο τραπέζι διευρυμένη ατζέντα διεκδικήσεων και αίτημα διαλόγου «εφ όλης της ύλης» και «άνευ προϋποθέσεων».

Το επεισόδιο στα Ιμια

Στα Ιμια, και με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Λιμενικό Σώμα, τις πρωινές ώρες της 6ης Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού.

Το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος.

Η περιγραφή του δημάρχου Καλύμνου

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Σκάι ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, ελληνικά αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο μετέβησαν στην περιοχή των Ιμίων, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, για να ψαρέψουν τσιπούρες.
Οταν οι Τούρκοι είδαν να ψαρεύουν τα ελληνικά αλιευτικά, σκάφη του τουρκικού λιμενικού εισέβαλαν εντός των χωρικών μας υδάτων, προσπαθώντας να κόψουν τις σημαδούρες των ελλήνων ψαράδων.
Ο κ. Διακομιχάλης είπε πως τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που εισήλθαν στα χωρικά μας ύδατα ήταν τρία, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ψαράδες να ζητήσουν βοήθεια από το λιμενικό.
Την ώρα που έφθασαν τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού, τουρκική ακταιωρός πραγματοποιώντας ριψοκίνδυνους ελιγμούς ήρθε σε επαφή με σκάφος του Λιμενικού σώματος, το οποίο υπέστη ζημιές.

Rafnar 1100 Tactical: Το αβύθιστο σκάφος του Λιμενικού

Το σκάφος που υπέστη φθορά είναι ένα από τα νεότευκτα ταχύπλοα τύπου Rafnar 1100 Tactical του Λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή. Το σκάφος έχει υποστεί φθορά στο ένα αεροθάλαμο. Ο αεροθάλαμος στο συγκεκριμένο σκάφος δεν ακουμπάει στο νερό, παρά μόνο βοηθάει την πλεύση σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες,

Το Rafnar 1100 θεωρείται αβύθιστο γιατί υπάρχουν πλήρως στεγανά «διαμερίσματα» που  εκτείνονται σχεδόν κατά το σύνολο του μήκους του, δημιουργώντας στεγανότητα και άνωση.

Στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Προκαλεί η Αγκυρα: “Παραβιάστηκαν τουρκικά χωρικά ύδατα”

Η τουρκική πλευρά έσπευσε να δώσει προκλητική διάσταση στο επεισόδιο, με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση Ακτοφυλακής της Τουρκίας να κάνει λόγο για «παραβίαση των χωρικών της υδάτων από στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής» και για «ελιγμούς παρεμπόδισης που απομάκρυναν τα δύο αυτά στοιχεία».

Πηγή: economico.gr