Του Θοδωρή Καλούδη

Οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου δεν θα διαφέρει ουσιωδώς από την πρώτη αναμέτρηση, με τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει την αυτοδυναμία, πιθανόν ισχυρή με βάση εκκίνησης τις 160 έδρες, ανεξαρτήτως του αριθμού των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Όλες οι μετρήσεις δείχνουν:

  • Σταθερότητα στην κορυφή, κινητικότητα στη βάση“ (Κώστας Παναγόπουλος – ALCO), με τα σημερινά δεδομένα να συνιστούν ένα πολύ πιο βέβαιο περιβάλλον, υπό την έννοια ότι το εκλογικό Σώμα, στη συντριπτική πλειοψηφία του, εμφανίζεται κατασταλαγμένο ως προς την ψήφο του, αντίθετα από την 21η Μαΐου όταν οι 2 στους 10 (δήλωσαν πως) αποφάσισαν πάνω στην κάλπη.
  • Ισχυρή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, που εμφανίζεται να διευρύνει περαιτέρω τα ποσοστά της, σε αντίθεση με τη αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και τη σχετική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. Το 98% των προτιθέμενων να φηφίσουν ΝΔ δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 96% και για το ΠΑΣΟΚ 94%. Το 91% όσων ψήφισαν ΝΔ τον Μάιο λένε ότι θα ξαναψηφίσουν ΝΔ, το 6% λέει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Το 80% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο λένε ότι θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 15% λέει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Το 77% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το Μάιο λένε ότι θα το ξαναψηφίσουν,ενώ το 18% λέει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.
  • Ένας στους δύο πολίτες δηλώνουν ότι επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση, γεγονός που ενισχύει τις προοπτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Η εκτίμησή μας είναι πως δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει τα ποσοστά της προηγούμενης κάλπης –  και αν αυτό επιβεβαιωθεί, το πουλόβερ του κ. Τσίπρα δεν θα ξηλωθεί απλώς, θα αποσυντεθεί. Οι πολίτες δείχνουν να κουράστηκαν από τον κενό (εν πολλοίς διχαστικό,  τοξικό) και χωρίς προοπτική λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Τον προσπερνούν, με εκκωφαντικό τρόπο. Ο ταλαντούχος λαϊκιστής προέδρός του έπαψε να συγκινεί τους πολλούς. Δεν έχει να τους πει κάτι ουσιώδες, πέρα από – την καταδικασμένη πρόσφατα, άλλωστε – πρόζα της διαρκούς αμφισβήτησης της πραγματικότητας. Δεν πείθει πλέον, λίγοι παρακολουθούν τα χιλιοειπωμένα “κλισέ” του, δεν αρέσει πια και κατάντησε κουραστικός.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις φιλοδοξίες που του γέννησε το σχετικά καλό ποσοστό της προηγούμενης κάλπης, δεν δείχνει να μπορεί να ανατρέψει σήμερα τις ισιρροπίες στην αντιπολίτευση. Θα επιδιώξει να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο ίσως ποσοστό στο “πακέτο” των ψηφοφόρων που θα μοιραστούν μεταξύ των δύο κομμάτων της Κεντροαριστεράς, που φαίνεται να είναι συνολικά της τάξης του 30%. Και θα περιμένει στην αντιπολίτευση να ξεφτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και… να ωριμάσει η ηγεσία του.

Το ΚΚΕ εμφανίζεται σταθερό. Και από εκεί και πέρα όλα παίζονται και θα εξελίσσονται με σημαντική κινητικότητα μέχρι την τελευταία στιγμή. Η επόμενη Βουλή θα είναι πιθανότατα επτακομματική. Ίσως μάλιστα, στη διάρκεια της ερχόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, τη δούμε να μεταβάλλεται και σε … οκτακομματική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr