Της Δάφνης Γρηγοριάδη

 Αναστολή πλειστηριασμών ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται πως  ετοιμάζει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί μέχρι και τέλος του έτους λόγω του δεύτερου Lockdown. Από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου είχαν προγραμματιστεί 1.424 πλειστηριασμοί. Από το νέο έτος θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό πλαίσιο όπου ο οφειλέτης θα κηρύσσεται σε πτώχευση αν αδυνατεί να πληρώνει τουλάχιστον  το 40% των συνολικών του ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για περίοδο τουλάχιστον 6  μηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά οι πλειστηριασμοί είχαν ανασταλεί λόγω της υγειονομικής κρίσης στις 13 Μαρτίου 2020. Έκτοτε παρατάθηκε η συνέχιση της αναστολής έως και  31 Μαΐου 2020. Μετά την λήξη της αναστολής, οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν  τον Σεπτέμβριο.

Έχει ξεπεράσει τα 234 δισ. ευρώ το χρέος των ιδιωτών

Αυτή την στιγμή το χρέος των ιδιωτών: Έχει ξεπεράσει τα 234 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες οφειλές των πολιτών είναι προς την εφορία. Αρκετές είναι και  οι οφειλές προς το τραπεζικό σύστημα με πάνω από τους μισούς επιχειρηματίες της χώρας να έρχονται  αντιμέτωποι με  αδυναμία εξυπηρέτησης  των δανείων, ενώ ένα μικρότερο ύψος οφειλών είναι προς τους ασφαλιστικούς φορείς.  Ένας στους τρείς οφειλέτες των παραπάνω κατηγοριών αν και εντάσσεται σε κάποια είδους ρύθμιση,  αδυνατεί να την τηρήσει με αποτέλεσμα εντός ενός τριμήνου να  μένει εκτός της  συμφωνημένης ρύθμισης.

Είναι βέβαιο πως το ιδιωτικό χρέος θα αυξηθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης παρά τα παγώματα πληρωμών και τις νέες ρυθμίσεις χρεών. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η αποτελεσματικότητα  του νέου πτωχευτικού κώδικα  που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2021.

Οι θεσμοί πάντως, αξιολόγησαν θετικά την ψήφισή του, κάτι το οποίο επισήμαναν και στην 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση  της χώρας καθώς η εφαρμογή του εκκρεμούσε και αποτελούσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης  των κερδών των Ελληνικών ομολόγων ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Τέλος, βρισκόμαστε εν αναμονή του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού για το 2021 το οποίο θα οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας και στο οποίο θα δούμε το δημοσιονομικό κόστος των επιπλέον μέτρων στήριξης και τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το ΑΕΠ και το έλλειμα.

Πηγή: economico.gr