Τι σημαίνει η εισβολή για το νόμισμα, το χρέος και τις τράπεζες της Ρωσίας

Αναλυτές, επικαλούμενοι εκτιμήσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, εκτιμούν το ημερήσιο κόστος του πολέμου στην Ουκρανία στοιχίζει στον Βλάντιμιρ Πούτιν είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια

Τι σημαίνει ο πόλεμος για το ρωσικό νόμισμα

Η οικονομία της Ρωσίας του 1,5 τρισ. δολαρίων αντιμετωπίζει την τέλεια καταιγίδα μετά το «πάγωμα» όσων από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 300 δισ. δολάρια, με το σύνολο των διαθεσίμων της να ανέρχεται σε περίπου 640 δισ. δολάρια.

Οι κυρώσεις που αποφάσισαν να επιβάλουν στη χώρα οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν προκαλέσει μαζικές εκροές από το χρηματιστήριο της Μόσχας και τεκτονικούς κραδασμούς που κλονίζουν τους τίτλους της και το νόμισμά της. Από την αρχή της συνεδρίασης το ρούβλι βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 29% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 119 ρούβλια προς ένα δολάριο, όταν είχε κλείσει την προηγούμενη συνεδρίαση στα 84 ρούβλια προς ένα δολάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειώσει το ρωσικό νόμισμα μετά την κρίση της ρωσικής οικονομίας το 1998 και τη στάση πληρωμών στο χρέος της χώρας.

Υποβάθμιση του χρέους της Ρωσίας

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global υποβάθμισε το ρωσικό χρέος στο επίπεδο των «ομολόγων σκουπιδιών» και υπογράμμισε πως η στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας ενδέχεται να αποβεί εξαιρετικά ζημιογόνα για τις αγορές της χώρας.

Παράλληλα, ο δεύτερος μεγάλος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Moody’s, που βαθμολογεί το ρωσικό χρέος μία βαθμίδα πάνω από τα «ομόλογα σκουπίδια», ανακοίνωσε ότι το θέτει υπό αναθεώρηση με ενδεχόμενη υποβάθμιση.

Μερίδα επενδυτών και αναλυτών της αγοράς πιθανολογεί στάση πληρωμών από πλευράς Ρωσίας, ενώ σύμφωνα με δεδομένα της Tradeweb το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδώσει η χώρα σε ξένο νόμισμα αξίας 7 δισ. δολαρίων, που λήγει το 2047, σημείωσε ραγδαία πτώση χάνοντας πάνω από τη μισή αξία του, που τώρα ανέρχεται μόλις σε 30 σεντς ανά δολάριο.

Ο κίνδυνος της πτώχευσης

Το κόστος ασφάλισης του χρέους έφτασε χθες σε επίπεδα-ρεκόρ, με τα συμβόλαια έναντι κινδύνου πτώχευσης (credit default swaps) για την ασφάλιση των ομολόγων του ρωσικού δημοσίου επί πέντε χρόνια να σημειώνουν χθες άνοδο 56%. Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ICE Data Services, ο κυριότερος οίκος εκκαθάρισης ευρωπαϊκών CDS. Παράλληλα, τα συμβόλαια ασφάλισης του ρωσικού χρέους ενός έτους σημείωσαν επίσης άνοδο 40%. Η Ρωσία έχει εκδώσει ομόλογα σε δολάρια συνολικής αξίας 33 δισ. δολαρίων.

Ουρές στις ρωσικές τράπεζες 

Οι Ρώσοι υποδέχθηκαν την είδηση ότι η Δύση επέβαλε κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες σχηματίζοντας ουρές έξω από τις τράπεζες και τα μηχανήματα ανάληψης, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν μετρητά είτε σε ρούβλια, είτε σε δολάρια, είτε σε οποιοδήποτε νόμισμα μπορούσαν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους των Financial Times εξέφραζαν φόβους για κατάρρευση του νομίσματός τους αλλά και για την ακύρωση κάθε κάρτας πληρωμών Visa και Mastercard, συνεπεία του αποκλεισμού των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT.

Την Κυριακή η Τράπεζα της Ρωσίας επιχείρησε να καθησυχάσει τον κόσμο υποσχόμενη πως θα εξακολουθήσει να διοχετεύει άφθονη ρευστότητα στις τράπεζες της χώρας, που θα ανατροφοδοτούν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Εν αναμονή αυτής της ανατροφοδότησης, κάποιοι παρέμειναν υπομονετικά μέχρι αργά το Σάββατο μπροστά από ΑΤΜ που είχαν στερέψει. Και πολλά υποκαταστήματα των διεθνών τραπεζών της χώρας έμειναν χωρίς δολάρια μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

Πτώχευση ρωσικών τραπεζών στην Ευρώπη

Συνεπακόλουθο των μαζικών αναλήψεων μετρητών ήταν, άλλωστε, χθες και η κατάρρευση ευρωπαϊκών θυγατρικών της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank. Την είδηση ανέφερε χθες τα ξημερώματα η ΕΚΤ διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τη Sberbank Europe που έχει έδρα στην Αυστρία και ακόμη δύο θυγατρικές της Sberbank of Russia στην Κροατία και τη Σλοβενία.

Το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Sberbank Europe ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία και η κατάρρευσή της ήταν το αποτέλεσμα μαζικών αναλήψεων. Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ τόνισε πως έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία της τράπεζας, καθώς δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τα χρέη της ή άλλες υποχρεώσεις της. Οι τράπεζες βαίνουν προς εκκαθάριση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr