πρόεδρος του Ισραήλ

Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, σε μία επίσκεψη η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και στη συνέχεια, θα επισκεφτεί την Τουρκία, η οποία επιδιώκει συστηματικά εδώ και καιρό την αποκατάσταση των ταραγμένων σχέσεων με την Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταξίδι του Ισραηλινού προέδρου προγραμματίζεται για την επόμενη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου.

Κατά την Jerusalem Post, ο κ. Χέρτζογκ έχει στόχο να διαβεβαιώσει ότι η προσέγγιση με την Άγκυρα δεν θα γίνει εις βάρος των στενών δεσμών που έχει αναπτύξει το Ισραήλ με την Ελλάδα, οι οποίοι είναι πολυεπίπεδοι.

Το πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ 

Χθες, άλλωστε, υπεγράφη το πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ» (Defence Cooperation Program) για το έτος 2022, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Συνεκπαιδεύσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Συμμετοχή εκπαιδευομένων σε εθνικές – διακλαδικές σχολές και πολυεθνικά σχολεία, καθώς και σε σεμινάρια.
  • Ανταλλαγή εκπαιδευτών.
  • Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
  • Δράσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ» Έτους 2022.

Η υπογραφή του προγράμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, επιβεβαιώνει την εξελισσόμενη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών τους, ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο των δύο χωρών στις κοινές τους προσπάθειες για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Γέφυρες Αγκυρας στο Ισραήλ

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, ο πρόεδρος του Ισραήλ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Τουρκία στις 9 έως 10 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν στις 16 και 17 Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ προκειμένου να έχουν συναντήσεις με ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμουντ Αμπάς.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ διανύουν περίοδο παρατεταμένης έντασης. Κατά την τελευταία διπλωματική κρίση, το 2018, η Τουρκία είχε απελάσει τον ισραηλινό πρέσβη ως απάντηση στον θάνατο 61 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, την οποία ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «γενοκτονία» και «ανθρωπιστικό δράμα».

Η Άγκυρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων τους τελευταίους μήνες.

Στη Λευκωσία πριν την Αθήνα

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, ο Ισαάκ Χέρτζογκ θα βρεθεί και στην Κύπρο και την Λευκωσία πριν φθάσει στην Αθήνα.

Η άφιξη του Ισραηλινού προέδρου στην χώρα μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού γίνεται «εμβόλιμη» σε αυτήν που θα πραγματοποιήσει στις 9 Μαρτίου στην Τουρκία όπου και θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr