Πλεύρη Γκάγκα

Οι εκ βάθρων αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στις οποίες προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός, σηματοδοτούν σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη την απόφασή του να δώσει νέα ώθηση στον πολύπαθο τομέα της δημόσιας υγείας, και να προωθήσει με ταχύτερους ρυθμούς τόσο τους εμβολιασμούς, όσο όμως και τη μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με ερείσματα στο βαθύ δεξιό ακροατήριο ο νέος υπουργός 

Η επιλογή ενός προσώπου με ερείσματα στο βαθύ δεξιό ακροατήριο της ΝΔ, όπως ο κ. Θάνος Πλεύρης στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας, είναι προφανώς ότι συνδέεται με την προσπάθεια ανακοπής του διαρκώς αυξανόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το ίδιο ισχύει και για την καθηγήτρια κ. Μίνα Γκάγκα, ο οποία προέρχεται από τα “σπλάχνα” της δημόσιας διοίκησης και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κοροναϊού.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι την κρίσιμη ώρα που όλα τα μέτωπα της πανδημίας, είναι ανοιχτά και κυρίως το μέτωπο με τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών από σήμερα,  1η Σεπτεμβρίου,  ο πρωθυπουργός επιθυμεί με την τοποθέτηση των νέων προσώπων, του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα, να επιτύχει μια καλύτερη -τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο- διαχείριση του προβλήματος της πανδημίας, καταθέτοντας μια πιο πειστική πρόταση για την προσέγγιση των ανεμβολίαστων, αλλά και των υγειονομικών.

Η αχίλλειος πτέρνα της αλλαγής της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας

Η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα στις κορυφαίες θέσεις του υπουργείου Υγείας με ανοιχτά τα μέτωπα των εμβολιασμών, των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και την εξάπλωση της πανδημίας να απειλεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με νέο κύμα, δεν αφήνει κανένα χρονικό περιθώριο προσαρμογής στα νέα πρόσωπα.

Τόσο ο νέος υπουργός Υγείας, όσο και η αναπληρώτριά του, θα κληθούν από σήμερα,  1η Σεπτεμβρίου να αντιμετωπίσουν το πρώτο μεγάλο κρας τεστ με το σύστημα, ερχόμενοι σε ευθεία αντιπαράθεση με τις αντιδράσεις των υγειονομικών, απέναντι στο μέτρο της υποχρεωτικής αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων.

Αντιμέτωποι με το τέταρτο κύμα

Η διασπορά του κοροναϊού μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να δείξει και πάλι “τα δόντια της” καθώς οι εκδρομείς που θα επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ, ενδέχεται να προκαλέσουν νέα έκρηξη κρουσμάτων, με ενδεχόμενη πίεση στα νοσοκομεία.

Σε περισσότερο “μειονεκτική θέση” από την Μίνα Γκάγκα που έχει τη “συνέχεια” των θεμάτων της πανδημίας, θα βρεθεί ενδεχομένως ο νέος Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο

Τα θετικά των αλλαγών 

Η Μίνα Γκάγκα αποτελεί πρόσωπο “βγαλμένο από τα “σπλάχνα” της δημόσιας υγείας, καθώς είναι μάχιμη γιατρός – πνευμονολόγος στο νοσοκομείο “Σωτηρία”.

Η τοποθέτησή της στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού αρμόδιας για τα θέματα Δημόσιας Υγείας, φιλοδοξεί να κάμψει τις αντιστάσεις των γιατρών, που στο πρόσωπό της ενδεχομένως πολλοί από αυτούς να βλέπουν τη “δικαίωση του αγώνα των υγειονομικών”.

Δεν αποκλείεται η τοποθέτησή της μάλιστα να είναι “υπηρεσιακή” για όσο διάστημα δηλαδή διαρκεί η πανδημία, αν και η ίδια έχει πολιτικές φιλοδοξίες.

Παρόμοια θετική επίδραση μπορεί να έχει και η παρουσία στο τιμόνι του υπουργού Υγείας του Θάνου Πλεύρη.

Ο αγώνας του από τη θέση του “ασθενή – θύματος ενδονοσοκομειακής λοίμωξης” που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή πριν από μερικά χρόνια, τον καθιστά γνώστη “εκ των έσω” των προβλημάτων της δημόσιας Υγείας.

Από τη θέση μάλιστα, του συμβούλου των παλαιότερων υπουργών Υγείας, Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια Υγεία δεν θα του είναι άγνωστο πεδίο.

Ξανθός: “Συνολική αποτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης”

Αρνητικά σχολίασε την αλλαγή των προσώπων στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του τομεάρχη Υγείας του κόμματος, Ανδρέα Ξανθού.

Σύμφωνα με δήλωσή του, η ριζική κυβερνητική αλλαγή στο Υπουργείο Υγείας υποδηλώνει δύο πράγματα:

1. Τη συνολική αποτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να μεταθέσει την ευθύνη στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία, για να μείνει ο ίδιος στο «απυρόβλητο» και

2.Την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει , στην αιχμή της πανδημίας, σε μια σκληρή γραμμή ιδιωτικοποιήσεων στο ΕΣΥ και μετωπικής σύγκρουσης με όσους υπερασπίζονται τη δημόσια περίθαλψη και την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr