Μητσοτάκης Ερντογάν

Θετικό κλίμα – για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό – διαπίστωσαν Αθήνα και Άγκυρα μετά τη δίωρη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία με θέα τον Βόσπορο

Η επαφή που είχαν οι δυο ηγέτες διήρκεσε δυο ώρες, κατά τις οποίες συζητήθηκε πλήθος θεμάτων, τόσο διμερών όσο και περιφερειακών, με κορυφαίο αυτό της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Τέθηκαν οι βάσεις για μια καλύτερη εποχή 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις για μια «καλύτερη εποχή», καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να «πέσουν οι τόνοι», ώστε να μην προστεθούν νέες εντάσεις -όπως εξάλλου είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός προ της αναχώρησής του για την Κωνσταντινούπολη. “Θεμέλιο” μιας νέας εποχής χαρακτήριζαν οι ίδιες πηγές τη σημερινή συνάντηση.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι αποκόμισαν ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, προσθέτοντας ότι αυτό που συμφώνησαν οι ηγέτες είναι ότι σε μία τόσο κρίσιμη διεθνή συγκυρία, είναι αναγκαίο να πέσουν οι τόνοι και δεν χρειάζεται να υπάρξουν νέες εντάσεις στην περιοχή.

Πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, να υπάρξει μία συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Άγκυρα.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, επιβεβαιώνεται το πολύ καλό κλίμα, αλλά και η διαφορετική οπτική της Άγκυρας,.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας 

«Κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους. Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με πάντα με την ανακοίνωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο. Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή και ειλικρινή διάλογο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Μένει να διευκρινιστεί από την ελληνική πλευρά, τί ακριβώς μπορεί να εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος όταν μετά το γεύμα με τον Κ. Μητσοτάκη δηλώνει πεπεισμένος ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου αλλά και  τί ακριβώς εννοεί ότι μιλάει για πρόοδο στα ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Στα Θεραπειά της Πόλης 

Η συνάντηση των δύο ηγετών κράτησε περίπου δύο ώρες και έγινε στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Πόλης, με θέα τον Βόσπορο. Πρόκειται για το εντυπωσιακό κτίριο στο οποίο ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη πραγματοποίησε το τελευταίο της ταξίδι πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία της Γερμανία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σε καλό κλίμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι δύο άνδρες είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες.

«Έχουμε πολλά να πούμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο, «θα τα συζητήσουμε όλα αυτά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, και στη συνέχεια η μικρή κουβέντα on camera περιεστράφη γύρω από τις ενδυματολογικές επιλογές των δύο ηγετών.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Ερντογάν δεν φορούν γραβάτες, κάτι που σχολιάστηκε και από τους δύο. «Η χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Τούρκο πρόεδρο να σχολιάζει ότι «κι εγώ προτιμώ τη χαλαρή ενδυμασία τα Σαββατοκύριακα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr