Τι συμβαίνει με την Ρωσική πολεμική αεροπορία;

Η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της τη «σημαντική πλειοψηφία» της πολεμικής αεροπορίας της, εννέα ημέρες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την εισβολή τους στη χώρα, δήλωσε την Παρασκευή ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας εξακολουθεί να πετάει και η αεράμυνα της εξακολουθεί να θεωρείται βιώσιμη, έχει εκπλήξει τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με το Reuters.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προβλέψει μια τρομακτική επίθεση από τη Μόσχα με πλήρη κινητοποίηση της τεράστιας ρωσικής αεροπορικής δύναμης που συγκέντρωσε στα Ρωσοουκρανικά σύνορα για να κυριαρχήσει στους ουρανούς της Ουκρανίας.

Oι πρώτες έξι ημέρες μπέρδεψαν τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες

Όμως, οι πρώτες έξι ημέρες μπέρδεψαν τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είδαν τη Μόσχα να χρησιμοποιεί προσεκτικά την αεροπορική της ισχύ, τόσο πολύ που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να εξηγήσουν ακριβώς τι οδηγεί τη Ρωσία να αποστρέφεται τον κίνδυνο για την αεροπορία της.

«Δεν είναι απαραίτητα διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλά ρίσκα με τα δικά τους αεροσκάφη και τους πιλότους τους», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Σε μεγάλο βαθμό η, υποδεέστερη της Ρωσικής, εροπορική δύναμη της Ουκρανίας εξακολουθεί να πετάει και η αεράμυνα της εξακολουθεί να θεωρείται βιώσιμη – γεγονός που κάνει εντύπωση στους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες. Και αυτό γιατί μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι αναλυτές περίμεναν ότι ο ρωσικός στρατός θα προσπαθήσει να καταστρέψει αμέσως την αεροπορία και την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Ωστόσο, τα ουκρανικά στρατεύματα με ρουκέτες εδάφους-αέρος εξακολουθούν να είναι σε θέση να απειλήσουν τα ρωσικά αεροσκάφη και τους Ρώσους πιλότους που προσπαθούν να υποστηρίξουν τις χερσαίες Ρωσικές δυνάμεις.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 500 πυραύλους εναντίον ουκρανικών στόχων από την έναρξη της εισβολής, η Ουκρανική αεροπορία εξακολουθεί να πετά στον αμφισβητούμενο πλέον εναέριο χώρο.

  • Με πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr