Τι συμβαίνει μεταξύ Ρωσίας και Ιράν

Οι υποψίες δυτικών μυστικών υπηρεσιών για συγκρότηση «άξονα του κακού» που συνδέει το Ιράν και τη Ρωσία προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί φαίνεται πως έχουν βάση.

Σύμφωνα με δεδομένα που προέρχονται από το Flightradar24 και επικαλείται η ιταλική εφημερίδα LaRepubblica, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ιλιγγιώδης αύξηση των πτήσεων μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης. Πρόκειται για μεταγωγικά αεροσκάφη γεμάτα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με δυτικούς εμπειρογνώμονες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να έχει ζητήσει βοήθεια από το Ιράν, κυρίως πολεμικό εξοπλισμό για την τελική επίθεση στην Ουκρανία, με τη χώρα της Ασίας να βοηθά, πιθανώς, τη Ρωσία να ξεπεράσει τις βαριές κυρώσεις της Δύσης.

Something that has caught my attention in recent days is the high increase in frequencies of Iranian cargo flights to #Moscow.

Δείτε εδώ : pic.twitter.com/HMSxcDDRqR

— Manu Gómez (@GDarkconrad) April 29, 2022

Οι πτήσεις που έχουν μπει στο στόχαστρο

Τα αεροσκάφη απογειώνονται από την Τεχεράνη και μετά από πτήση περίπου τεσσάρων ωρών φτάνουν στη Μόσχα.

Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι για τις περισσότερες πτήσεις χρησιμοποιούνται τα μεγαλύτερα αεροπλάνα στον κόσμο: τα Boeing 747 αλλά και τα ρωσικής κατασκευής Ilyushin-76, που είναι ειδικά για να μεταφέρουν βαρύ εξοπλισμό σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.

Στο Flightradar24 εμφανίζονται, επίσης, και μεταγωγικά αεροπλάνα της ιρανικής εταιρείας Fars Air Qeshmi. Η εταιρεία είναι περισσότερο γνωστή για τους ισχυρούς δεσμούς της με τους λεγόμενους Φρουρούς της Επανάστασης (Pasdaram).

#IRGC Affiliated Qeshm Fars Air EP-FAA on the ground in #Moscow, probably heading back to #Iran.

Δείτε εδώ : pic.twitter.com/r6CmIfzO2F

— Aurora Intel (@AuroraIntel) April 15, 2022

H Τεχεράνη και οι φρουροί της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης δεν είναι νέοι σε αυτό το είδος βοήθειας. Σύμφωνα με ειδικούς, εδώ και χρόνια βοηθούν στο να ξεπεραστούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε άλλες ασιατικές χώρες.

Το Ιράν θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, τώρα που η Ρωσία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το ΝΑΤΟ.

Η Τεχεράνη, και ειδικότερα οι Φρουροί της Επανάστασης, θα μπορούσαν να προμηθεύσουν τον Πούτιν με τον στρατιωτικό εξοπλισμό που λείπει, τον οποίο έχουν μάθει οι ίδιοι να κατασκευάζουν στις εταιρείες τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr