Μέσα στα πολλά παράδοξα που παρατηρούνται μετά τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι και το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία μοιάζει να πηγαίνει πολύ καλά, παρά τον πόλεμο και τις διεθνείς κυρώσεις.

Ισχυρή αύξηση της παραγωγής

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται τα στοιχεία του δείκτη ΡΜΙ της S&P Global, η βιομηχανική δραστηριότητα στη Ρωσία έχει αυξηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό κατά τα τελευταία τριάμιση χρόνια, και τον περασμένο Σεπτέμβριο ο δείκτης αυτός διαμορφώθηκε στο 52,0 από 51,7 τον Αύγουστο. Όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από 50,0 σημαίνει ότι η βιομηχανική δραστηριότητα αυξάνεται και για τη Ρωσία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του από τον Μάρτιο του 2019.

Την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζουν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας, μετά την -παράνομη, κατά τη Δύση και το Κίεβο- προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων από ρωσικές δυνάμεις περιοχών της Ουκρανίας, η S&P Global επισήμανε ότι «η ζήτηση επικεντρώνεται σε εγχώριους πελάτες, καθώς οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές έχουν μειωθεί απότομα. […] Η μείωση της ζήτησης από ξένους πελάτες αποδίδεται στην απώλεια πελατών και στις συνέπειες των κυρώσεων».

Αύξηση και της απασχόλησης

Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, αύξηση -με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο- κατέγραψε στη Ρωσία και η απασχόληση, κάτι που αποδίδεται στις αυξημένες ανάγκες παραγωγής και στην αύξηση των παραγγελιών. Παράλληλα, αισιοδοξία μοιάζει να επικρατεί και για το μέλλον της βιομηχανικής παραγωγής, με την S&P Global να αναφέρει ότι «η μεγαλύτερη αισιοδοξία προέκυψε από την ανάπτυξη νέων προϊόντων, μεγαλύτερη υποκατάσταση των εισαγωγών και ελπίδες για αύξηση στη ζήτηση».

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις κυρώσεις ΗΠΑ και λοιπών δυτικών χωρών, η Ρωσία αύξησε τα έσοδά της από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, κυρίως προς την Ινδία και την Κίνα, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ και το ρούβλι ενισχύθηκε δραματικά έναντι του δολαρίου, μετά από την πτώση που σημειώθηκε λίγο μετά την εισβολή. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος έχει εξάρει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα του ανταποκρίθηκε στις κυρώσεις.

«Μαγική» εικόνα

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή είναι «μαγική» και οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένους παράγοντες:

  • λόγω των προηγούμενων κυρώσεων, η ρωσική οικονομία ήταν έτοιμη να αντιδράσει στους νέους περιορισμούς και
  • μπορεί να αυξάνει τις εξαγωγές της σε ορυκτά καύσιμα, αλλά υποχρεώνεται να πουλάει με σημαντικές εκπτώσεις.

Τονίζουν, δε, ότι σταδιακά οι κυρώσεις θα οδηγήσουν σε στασιμότητα και οπισθοχώρηση τη ρωσική οικονομία, κυρίως σε στρατηγικής σημασίας τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία.

Επίσης, ακόμα δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η ζημιά που η μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν προκαλεί στο εργατικό δυναμικό της Ρωσίας, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία προτίμησαν να διαφύγουν σε χώρες του εξωτερικού, αντί να πάνε στο μέτωπο και εκτιμάται ότι οι περισσότεροι από αυτούς δύσκολα θα γυρίσουν πίσω, προκαλώντας ένα μόνιμο και οδυνηρό brain drain στη ρωσική οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr