Πρόσφατα ο Α/ΓΕΑ των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, άφησε να εννοηθεί ότι δεν περιλαμβάνει τα F-22 Raptor στον σχεδιασμό του.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός του συγκεκριμένου μαχητικού έγινε τη δεκαετία του 1980, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, το F-22 εισήχθη στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ το 2005 και για λόγους κόστους η παραγωγή του περιορίστηκε μόλις στα 195 αεροσκάφη (187 “κανονικά” και 8 “δοκιμαστικά”) από 750 που αρχικά σχεδιαζόταν να παραχθούν.

Απόλυτη εναέρια υπεροχή

Το F-22 αρχικά είχε σχεδιαστεί ως το κύριο μαχητικό εναέριας υπεροχής των ΗΠΑ και τα χαρακτηριστικά του (stealth ιδιότητες, ταχύτητα, ειδικό βάψιμο που να το κάνει να “χάνεται” μέσα στο περιβάλλον, κλπ) το έκαναν μοναδικό στο είδος του -τόσο, που η Γερουσία απαγόρευσε την εξαγωγή του σε τρίτες χώρες διά νόμου.

Ωστόσο, ο περιορισμένος αριθμός αεροσκαφών, η ακριβή συντήρησή τους, η άφιξη του F-35, αλλά και το γεγονός ότι Ρωσία και Κίνα έχουν αποκτήσει και αυτές μαχητικά 5ης γενιάς προβληματίζουν τις ΗΠΑ σχετικά με το αν το F-22 θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απειλές και συνθήκες εναέριας μάχης.

Μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει ένα βίντεο από το παρελθόν, το οποίο παρουσίασε το σάιτ We Are The Mighty, και το οποίο δείχνει -στο πλαίσιο μιας άσκησης- τι συμβαίνει όταν πέντε F-15 Eagle επιχειρούν να τα βάλουν με ένα και μόνο F-22. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αερομαχία είναι… άδικη για τα πολύ ισχυρά F-15…

Να σημειωθεί ότι το F-22 ακόμα δεν είχε εισαχθεί κανονικά στις δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, οι χειριστές των F-15 -όλοι πιλότοι των F-22- παραδέχθηκαν ότι απλώς ήταν αδύνατον να εντοπίσουν το Raptor και όταν το εντόπιζαν είχαν ήδη “καταρριφθεί”…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr