Τι συζητούν Μητσοτάκης, Αλ Σίσι, Αναστασιάδης που ενοχλεί τον Ερντογάν

Τα θέματα που συζητούν σήμερα στην Αθήνα Μητσοτάκης, Αλ Σίσι και Αναστασιάδης είναι ιδιαίτερου ενεργειακού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και, πέραν της ουσίας τους (αλλά και για αυτήν) προκαλούν εκνευρισμό στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την υπογραφή των δύο στρατηγικών αμυντικών συμφωνιών, της ελληνοαμερικανικής και της ελληνογαλλικής, το επόμενο βήμα στον διπλωματικό και γεωπολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των τριμερών συνεργασιών στην ανατολική Μεσόγειο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Η τριμερής, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνει την σημασίας που αποδίδει η Αθήνα στις περιφερειακές συμμαχίες αλλά στις συνεργασίες στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, όπως έγινε σαφές και από την συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου – ενός project, που έχει και ειδικό γεωπολιτικό βάρος, καθώς θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Η κοινή διακήρυξη Μητσοτάκη – Αλ Σίσι – Αναστασιάδη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο.

Οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Η συμμαχία που ενοχλεί τον Ερντογάν

Η σύνοδος είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί και στα «ραντάρ» της Αγκυρας, η οποια δεν έχει κρύψει την ενόχλησή της για τους στενούς δεσμούς Αθήνας και Καϊρου και δεν εγκαταλείπει την επιδίωξη για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Παρουσία των τριών ηγετών αναμένεται μεταξύ των άλλων να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδα-Αιγύπτου

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αιγύπτιος ομόλογός του Μοχάμεντ Σακέρ υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-  Ελλάδας. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την χώρα μας σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Σ. Αραβία 

Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στο Χίλτον επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.

Η τριμερής της Τρίτης έρχεται περίπου δέκα μέρες πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία, όπου και θα συμμετάσχει σε φόρουμ μαζί με τον πρώην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr