Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να δρομολογήσει προοδευτικά τις πρωτοβουλίες για την πρώτη καταγραφή των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από τη θεομηνία. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να πάει στις Βρυξέλλες προκειμένου να αναζητήσει κεφάλαια ενίσχυσης οικογενειών και επιχειρήσεων της περιοχής, ενώ υπό συζήτηση είναι και η ημερομηνία παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εκεί θα ανακοινώσει και την οικονομική αντιμετώπιση της καταστροφής στη Θεσσαλία με το κόστος αποκατάστασης να εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δις, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν χθες στο γραφείο του, σε ανοιχτή γραμμή με το συντονιστικό της Λάρισας, όπου το γενικό πρόσταγμα είχε ο διευθυντής του γραφείου του Γιάννης Μπρατάκος, ενώ στη Λάρισα μετακινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, προκειμένου να υπάρξει ομογενοποιημένη ενημέρωση.

Νέες συσκέψεις

Και σήμερα θα υπάρξουν νέες συσκέψεις, καθώς ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να οριστικοποιήσει μια σειρά κινήσεων, από τις ενέργειες που θα κάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης χρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία για την ανακούφιση των πληγέντων, έως διορθωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα, ακόμα και σε δεύτερο χρόνο. Όλα και όλοι αξιολογούνται, είναι το πάγιο μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, από τις αρχές της εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να δώσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση «πέφτει πάνω» στο πρόβλημα, μετά τις πρώτες ανακουφιστικές παρεμβάσεις στις κατά τόπους περιοχές. Παράλληλα, σήμερα ή το πολύ τη Δευτέρα, θα κλειδώσει αν ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη ή την Πέμπτη, σε μια πιο συντετμημένη εκδοχή της παρουσίας του στη ΔΕΘ, προκειμένου κυρίως να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα εστιαστούν προφανώς στα θέματα πολιτικής προστασίας και στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Βαρύ το κλίμα

Το κλίμα, πάντως, παραμένει εξαιρετικά βαρύ, ειδικά στη Θεσσαλία. Χθες, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός προπηλακίστηκε από αγανακτισμένους πολίτες στον Παλαμά, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος άκουσαν από παράγοντες της οικονομικής ζωής της Λάρισας δυσοίωνες προβλέψεις για τις οικονομικές προοπτικής της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Ήδη, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει ασκήσεις επί χάρτου για το κόστος αποκατάστασης που εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δις, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr