σκληρό lockdown

Mία δύσκολη εξίσωση, η οποία απαιτεί ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση, έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί αφενός τις εκτιμήσεις λοιμωξιολόγων που φοβούνται εκτίναξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κυρίως λόγω των μεταλλάξεων και αφετέρου την κραυγή αγωνίας του εμπορικού κόσμου και άλλων τομέων που προεξοφλούν ότι ένα νέο κλείσιμο θα οδηγήσει σε νέα, μαζικά λουκέτα.

Η δραματική προειδοποίηση Τσιόδρα 

Χθες, ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε σε τετραψήφιο νούμερο, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προειδοποίησε ότι τα ποσοστά των παραλλαγών του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40%.

Εκτίμησε, δε, ότι εάν επικρατήσει στην πατρίδα μας η μετάλλαξη, θα έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τις 7.000 έως με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Ειδικά για την Αττική, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφονται περί τα 4.000 ενεργά κρούσματα, σημείωσε ότι «η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή.

Ψυχραιμία το μήνυμα του Μαξίμου

Η ερώτηση που μένει να απαντηθεί είναι τί σημαίνει στην πράξη ειδική προσοχή. Οι λοιμωξιολόγοι θα παρουσιάσουν σήμερα το απόγευμα – όπως κάθε Πέμπτη – όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα στον κ. Μητσοτάκη. Αύριο το πρωί, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια θα καταθέσει την εισήγησή της προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

Από χθες, καλλιεργείται από πολλά ΜΜΕ κλίμα επικείμενου σκληρού lockdown, ακόμα και με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα στο Λεκανοπέδιο. Κάτι, που ωστόσο είναι πρακτικά αδύνατο, διότι πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στα εκατομμύρια των κατοίκων του, ένα τέτοιο μέτρο θα έφερνε τα ανάποδα αποτελέσματα : Τα ΜΜΕ θα γέμιζαν ασφυκτικά νωρίς το απόγευμα, τα σούπερ μάρκετς θα πλημμύριζαν τα Σάββατα από εργαζόμενους που δεν θα προλάβαιναν να κάνουν τα ψώνια τους τις καθημερινές…

Δεν είμαστε κοντά σε σκληρό lockdown

Συνομιλητές του πρωθυπουργού συστήνουν ψυχραιμία και σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι μπορεί τα τελευταία 24ωρα να υπάρχει μία αύξηση κρουσμάτων, ιδιαίτερα στην Αττική, αλλά δεν είναι εκθετική. Παραδέχονται, βεβαίως, ότι η παράμετρος των μεταλλάξεων καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι τα σημερινά δεδομένα δεν επιβάλλουν δραματικές αποφάσεις οι οποίες θα είχαν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες γενικά στην οικονομία και ειδικότερα σε επαγγελματικούς κλάδους που ήδη έχουν πληγεί σκληρά.

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι δεν εξετάζεται κλείσιμο των σχολείων, είτε αυτό αφορά στα γυμνάσια και τα λύκεια είτε στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Πηγή: economico.gr