Τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ απέναντι στη διμέτωπη επίθεση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας κάποιος με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής τις τελευταίες ημέρες, ξεχωρίζει μια φράση που έχει εδραιωθεί στα κομματικά χείλη: «Το παιχνίδι έχει αλλάξει». Και πράγματι, θα πρέπει κάποιος να πάει αρκετά χρόνια πίσω για να συναντήσει «πινγκ πονγκ» αντιπαραθέσεων σε τόσο υψηλούς τόνους μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της Ν.Δ., παραπέμποντας σε ένα σκηνικό αναβίωσης του διπόλου που είχε κυριαρχήσει προ κρίσης.

Το “κλειδί” των δημοσκοπήσεων

Για το ΚΙΝΑΛ, η αποκωδικοποίηση της κλιμακούμενης επίθεσης από την πλευρά του Μαξίμου έχει σαφείς παρονομαστές.

Οπως λένε, το «κλειδί» βρίσκεται στα δημοσκοπικά δεδομένα της τελευταίας περιόδου. «Οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της Ν.Δ. μειώνονται, ενώ η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι παίρνουμε 3,5% από το κυβερνών κόμμα και 3,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζουν από τον ηγετικό πυρήνα του ΚΙΝΑΛ.

Εν ολίγοις, παρότι η εικόνα που διαμορφώνεται θέτει, κατά κάποιον τρόπο, τέλος στον άτυπο «μήνα του μέλιτος» που συνόδευσε την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, η Χαρ. Τρικούπη εκτιμά ότι το γεγονός πως έχει βρεθεί στο επίκεντρο των κυβερνητικών πυρών επιβεβαιώνει το αφήγημα της αλλαγής συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό, εδραιώνοντας την παράταξη ως «ισχυρό παίκτη» στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές.

Επικυρώνει δηλαδή και στην πράξη, όπως λέγεται, τις τάσεις των μετρήσεων του τελευταίου τριμήνου.

Η παράμετρος του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, το νέο «παζλ» που σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή της Κυριακής),  βλέπουν στο ΚΙΝΑΛ να διαμορφώνεται δεν αφήνει ανεπηρέαστο και τον έτερο πόλο, δηλαδή την αξιωματική αντιπολίτευση.

Θα μπορούσε να πει κανείς, άλλωστε, ότι τα συνεχή «χτυπήματα» του Μαξίμου κατά της Χαρ. Τρικούπη αποδυναμώνουν «διά της αντανακλάσεως» και την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί του αντιπολιτευτικού μετώπου, όπως εν πολλοίς μεταφράστηκε η κίνησή του με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην αναφερθεί καθόλου στον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι σαφές ότι η Κουμουνδούρου δεν θα διστάσει να αφήσει αιχμές κατά του ΚΙΝΑΛ με κάθε ευκαιρία, κάτι που φάνηκε και από την αντίδρασή της στο «όχι» του κ. Ανδρουλάκη σε εκλογές αυτή την περίοδο.

Μια τοποθέτηση που αν διαβαστεί παράλληλα με την αντίστοιχη του Μαξίμου σχηματοποιεί τη «διπλή πίεση» που αναμένεται να ασκηθεί στη Χαρ. Τρικούπη, βαίνοντας, όπως εκτιμάται, κλιμακούμενη έως τις κάλπες. Με δεδομένα τα παραπάνω, το ΚΙΝΑΛ καλείται να βρει ισχυρά «αντισώματα» αποσυμπίεσης.

“Υπερπολύτιμο όπλο” στα χέρια Ανδρουλάκη οι δημοσκοπήσεις 

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν δίχως αμφιβολία ένα υπερπολύτιμο όπλο στα χέρια της ηγεσίας, το οποίο δεν διέθετε η προηγούμενη σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ωστόσο, όπως φάνηκε και από την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή και τα πολλαπλά μέτωπα που εκτυλίχθηκαν σε λίγες ημέρες, η Χαρ. Τρικούπη ξετυλίγει παράλληλα και μια συγκεκριμένη στρατηγική, που εκτιμά ότι θα τη διαχωρίσει από το δίπολο κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, κινούμενη σε δύο άξονες.

Ο πρώτος είναι η ανάδειξη Μαξίμου και Κουμουνδούρου σε πολωτικούς παράγοντες. Μια πτυχή που αποτυπώθηκε στη στάση της παράταξης απέναντι στο θερμό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη.

«Μια προαναγγελθείσα προσωπική αντιπαράθεση εξελίχθηκε σε μια προσχεδιασμένη κοινοβουλευτική κρίση», σχολίαζαν αιχμηρά από το ΚΙΝΑΛ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα κυβερνητικά πυρά για «ίσες αποστάσεις» και τονίζοντας ότι πέρα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, η «μεγάλη εικόνα» των τελευταίων ημερών στο Κοινοβούλιο θέτει στο «ίδιο κάδρο τοξικότητας» συνολικά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

«Συγκεκριμένες προτάσεις»

Ο δεύτερος άξονας είναι οι «συγκεκριμένες προτάσεις», κάτι που ζητεί επίμονα ο Ν. Ανδρουλάκης από τους βουλευτές όταν τοποθετούνται και το έπραξε και πριν από τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

«Οσο αυτοί ασχολούνται με τον Φουρθιώτη και την απαξίωση της πολιτικής, εμείς επιμένουμε στην πραγματική πολιτική», τονίζουν χαρακτηριστικά από τη Χαρ. Τρικούπη.

Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, όπως λέγεται, δηλαδή «την αποχή από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις σε μια κορυφαία διαδικασία», δεν υπήρξε παρέμβαση αμέσως μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στην υπόθεση της Novartis, παρά μόνο «με θεσμικό τρόπο από το ίδιο βήμα», μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Κώστα Σκανδαλίδη.

Μπρε ντε φερ για τρεις 

Εν ολίγοις, στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως όσο το προεκλογικό «άρωμα» θα εντείνεται και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ θα οξύνονται, η ανάδειξη και των δύο σε «παράγοντες τοξικότητας» μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη διεύρυνση των δυνάμεών του εκατέρωθεν στην περίμετρο του κεντρώου χώρου, όπου πλέον βλέπουν να διαμορφώνεται ένα μπρα ντε φερ για τρεις.

Το σφοδρό μέτωπο με το Μαξίμου αποτελεί το νέο δεδομένο στην εξίσωση, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, στη Χαρ. Τρικούπη το αποτιμούν θετικά, μεταφράζοντάς το σε επιβεβαίωση της αλλαγής συσχετισμών.

Συν τοις άλλοις, με το βλέμμα προς τα αριστερά, η εκτίμηση που εκφράζεται είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας «υπό την πίεση της δημοσκοπικής υποχώρησης θα παίξει τα ρέστα του επενδύοντας στην πόλωση», δημιουργώντας έτσι ακόμη πιο πρόσφορο έδαφος για το αφήγημα της «προγραμματικής αντιπολίτευσης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr