Η πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν και η πολύ σκληρή αντίδραση της Κίνας επανέφεραν με παγερό τρόπο στο προσκήνιο το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης Ουάσινγκτον και Πεκίνου για τη νησιωτική χώρα.

Αναπόφευκτη σύγκρουση

Όπως έχει γράψει στο παρελθόν το economico.gr, στις ΗΠΑ η σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη, ιδίως μετά τα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια σε απόσταση αναπνοής από το νησί. Συνακολούθως, όλα τα «παιχνίδια πολέμου» στην Αμερική περιστρέφονται γύρω από το σενάριο της εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν και της παρέμβασης των ΗΠΑ, για την αποτροπή της κατάληψής της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το τελευταίο «war game» που διεξήγαγε η δεξαμενή σκέψης Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών με έδρα την Ουάσινγκτον, ένα τέτοιο σενάριο, στην παρούσα φάση θα κατέληγε σε νίκη της Ταϊβάν και των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, καθώς όλες οι πιθανές παραλλαγές κατέληγαν στο αποτέλεσμα η νησιωτική χώρα να παραμένει ανεξάρτητη, μετά από κινεζική εισβολή.

Τεράστιο κόστος

Ωστόσο, το κόστος αυτής της νίκης θα ήταν τεράστιο για όλες τις πλευρές: η Κίνα θα έχανε μεγάλο μέρος του Ναυτικού και της Αεροπορίας της, η οικονομία της Ταϊβάν θα δεχόταν τεράστιο χτύπημα και οι ΗΠΑ θα έχαναν ένα σημαντικό μέρος των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεών τους: σε μια παραλλαγή του σεναρίου, η Αμερική θα έχανε ως και 900 μαχητικά και επιθετικά αεροσκάφη, ήτοι σχεδόν το μισό στόλο της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Αυτό που σημειώνει το think tank είναι ότι η Κίνα θα έχανε -σύμφωνα με τις παραλλαγές του σεναρίου- ως και 100 πλοία, καθώς σε μια αμφίβια εισβολή θα ήταν πιο εκτεθειμένα. Το βασικό σενάριο προβλέπει εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν το 2026 και η κάθε πλευρά διαθέτει δυνάμεις που ήδη έχει αποδείξει ότι έχει και μπορεί να χρησιμοποιήσει, ενώ μέχρι στιγμής το think tank έχει ολοκληρώσει 18 από 22 παιχνίδια πολέμου και μετά το Δεκέμβριο προτίθεται να δημοσιεύσει σχετική έκθεση.

Αλλαγή δόγματος από τις ΗΠΑ

Στέλεχος του think tank δήλωσε σε ΜΜΕ ότι ακόμα δεν έχει μελετηθεί το «χειρότερο» σενάριο, ενώ εξήγησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εξεταστούν και ακόμα πιο πεσιμιστικά μοντέλα, που θα περιλαμβάνουν χτυπήματα στην Κίνα και εμπλοκή και της Ιαπωνίας. Στόχος όλων αυτών είναι να κατατεθούν προτάσεις στην αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει σε βελτιωτικές στρατηγικές κινήσεις (πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς, καλύτερη προστασία των αεροσκαφών στο έδαφος, κλπ).

Εδώ και δεκαετίες, το δόγμα των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν είναι αυτό της «στρατηγικής ασάφειας» σχετικά με το εάν θα παρέμβει στρατιωτικά για να προστατεύσει τη νησιωτική χώρα σε περίπτωση κινεζικής εισβολής. Ωστόσο, πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι η Αμερική θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν στην περίπτωση που δεχόταν επίθεση από την Κίνα, αλλάζοντας το δόγμα αυτό. Από την πλευρά της, η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως αναπόσπαστο κομμάτι της, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «παίζουν με τη φωτιά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr