
Φιέστα μέσω… τηλεδιάσκεψης έστησε ο Ερντογάν για να στείλει μήνυμα εντός και εκτός Τουρκίας μέσω των εγκαινίων της τρίτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου από κοινού με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η τηλεδιάσκεψη Ερντογάν – Πούτιν είχε ως φόντο το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, το οποίο προβάλλεται από την Αγκυρα ως ένα από τα μεγάλα assetς της σχέσης της με την Ρωσία αλλά, ταυτόχρονα, εγείρει τεράστια ζητήματα για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου.
Με την διαδικτυακή τελετή των εγκαινίων, ο Βλάντιμίρ Πούτιν έκανε ένα ακόμη πολιτικό δώρο στον Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που η τουρκική οικονομία κλονίζεται δηλώνοντας ότι ξεκινά “μια νέα εποχή στο κοινό έργο του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού”.
Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι το πυρηνικό εργοστάσιο “θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της χώρας”.
Νωρίτερα, μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στο κοινοβούλιο ο tούρκος πρόεδρος διακήρυξε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να θέσει “σε ισχύ την πρώτη μονάδα το 2023”, προσθέτοντας ότι το εργοστάσιο στο Ακούγιου θα καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
“Η βασική στρατηγική διάσταση του έργου είναι ότι θα διαφοροποιήσει τις πηγές για να καλύψει η Τουρκία τις ενεργειακές της ανάγκες. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό [η Τουρκία] να είναι μεταξύ των χωρών με πυρηνική τεχνολογία στον κόσμο”.
Το 2023 η λειτουργία της πρώτης μονάδας
Το Anadolu σημειώνει ότι η έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας του εργοστασίου προγραμματίζεται για το 2023 όταν η χώρα θα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι υπόλοιπες τρεις μονάδες αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2026.
Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα είναι προβληματισμένη από την λειτουργία πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, καθώς πρόκεται για γνωστή σεισμογενή περιοχή, που βρίσκεται σε ασταθές υπέδαφος. Πολλές οργανώσεις έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα ατυχήματος, γεγονός ωστόσο που δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να προχωρήσει το εργοστάσιο.
Πηγή: economico.gr