αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ

Ο εορτασμός των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 θα είναι πιθανότατα η αφορμή για να πραγματοποιηθεί η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μπάϊντεν έχει μιλήσει με όλους τους ηγέτες μεγάλων χωρών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει τηλεφωνήσει στον Ελληνα πρωθυπουργό, ούτε όμως στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίον τον χωρίζουν πολλά.

Η 25 Μαρτίου ιδανική αφορμή για τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Μητσοτάκη 

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές του Economico, το ισχυρό ελληνοαμερικανό λόμπι στις ΗΠΑ, στελέχη του οποίου βρίσκονται εντός του περιβάλλοντος του νέου προέδρου, έχουν μεταφέρει στον κ. Μπάιντεν ότι η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ένα ιστορικό γεγονός παγκόσμιας ακτινοβολίας, θα ήταν η ιδανική αφορμή για την πρώτη επαφή των δύο ανδρών. Κάτι που επιβεβαιώνει με ρεπορτάζ του και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, από τις ΗΠΑ.

Κατά τις ίδιες πηγές, ελληνοαμερικανοί με κύρος και επαφές έχουν αιτηθεί και τη φωταγώγηση του Λευκού Οίκου με τα χρώματα της γαλανόλευκης την  25η Μαρτίου, όπως άλλωστε θα γίνει στο Σαν Φρανσίσκο, στη Βοστώνη, στην Καλιφόρνια, αλλά και στην Καναδά, στην Αυστραλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο συμβολισμός και η Σύνοδος Κορυφής 

Αν ευοδωθούν οι προσπάθειες του ελληνοαμερικανού λόμπι, ιδιαίτερα στο πρώτο τους σκέλος, τότε θα πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, ιδιαίτερα με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 25 και 26 Μαρτίου, όπου όπως όλα δείχνουν, οι κυρώσεις προς την Τουρκία θα μείνουν μόνο ως “φόντο” στο τραπέζι.

Στο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ ο Μητσοτάκης 

Οι προετοιμασίες του εορτασμού, πάντως, έχουν ξεκινήσει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα επισκεφτεί σήμερα το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, που βρίσκεται στη Σούδα.

Μια επίσης συμβολική κίνηση, η οποία γίνεται με φόντο τις συζητήσεις της Αθήνας για την πενταετή συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας.

Πηγή: economico.gr