Με πολλά προβλήματα άρχισε η πρώτη μέρα της τηλεκπαίδευσης για δεκάδες χιλιάδες μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της χώρας, καθώς το σύστημα «κράσαρε», κατά το κοινώς λεγόμενο, από τη δεύτερη ώρα μαθημάτων και ακόμα δεν έχει επανέλθει.

Οι μαθητές προσπαθούν από το πρωί να μπουν στην πλατφόρμα webex, ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας η πρόσβαση είναι αδύνατη, ενώ από το πρωί επικρατεί εκνευρισμός στους καθηγητές, οι οποίοι προσπαθούν να συνδεθούν με την πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και διαπιστώνουν ότι έχει «καταρρεύσει».

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η πλατφόρμα που επελέγη για την τηλε-εκπαίδευση δεν μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλο traffic (περίπου 700.000 άτομα), ωστόσο, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη Ελλάδα, αλλά αφορά στους σέρβερ του δικτύου της Cisco Systems που έχει πέσει σε όλη την Ευρώπη.

Το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι όσοι μαθητές δεν μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο δεν θα πάρουν απουσία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα webex έχει πέσει και στο τμήμα νομικής του ΕΚΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν οι φοιτητές. Από το πρωί γίνονται έλεγχοι του υπουργείου Παιδείας για το πώς θα ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ζαχαράκη: Ευθύνη της εταιρείας

Σε τεχνικό ζήτημα της εταιρείας (σ.σ. Cisco) οφείλεται η αδυναμία των μαθητών να κάνουν διαδικτυακά το μάθημά τους, διευκρίνισε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην ΕΡΤ και ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν θα προσμετρηθούν οι σημερινές απουσίες για τους μαθητές, καθώς προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην ηλεκτρονική τους τάξη.

Όπως σημείωσε η υφυπουργός, η εταιρεία κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλύσει το τεχνικό ζήτημα που ανέκυψε, και το οποίο, όπως είπε, αφορά γενικότερα την Ευρώπη. Τέλος, αποσαφήνισε ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και γενικότερα οι πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας λειτουργούν κανονικά.

Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος Webex, από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

«Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαίωσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος.

Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα. Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Πηγή: economico.gr