Παρά τις διάφορες απόψεις σχετικά με το ζήτημα, φαίνεται ότι η τηλεργασία ήλθε για να μείνει και μεγάλες επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν το καθεστός, έστω και με «υβριδικές» μορφές.

Τι προβλέπει ο νόμος

Στην Ελλάδα ο νόμος 4808/2021 έθεσε το πλαίσιο των μέτρων που αφορούν την τηλεργασία, όπως ότι εφαρμόζεται μετά από συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοστεί από τον εργοδότη και μόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας (και σχετική κυβερνητική απόφαση), ενώ μπορεί να εφαρμοστεί μονομερώς με αίτηση του εργαζομένου σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου της υγείας του.

Έτσι, η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι προωθεί για τους 3.200 εργαζόμενούς της μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας που έχει οικειοθελή χαρακτήρα και θα εφαρμοστεί πιλοτικά, από τις 15 Μαΐου και για 6 μήνες, προκειμένου να δοκιμαστεί, να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα και να θεσμοθετηθεί με τις απαιτούμενες τροποποιήσεις και παραλλαγές.

Οι στόχοι του σχεδίου

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προσωπικού της τράπεζας, η διοίκηση του ιδρύματος προχώρησε σε αυτή την απόφαση με στόχο να συνδυαστεί αρμονικά η εργασία, η ισορροπία στην προσωπική ζωή των εργαζόμενων, αλλά και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με τον περιορισμό των μετακινήσεων και της κατανάλωσης ενέργειας.

Ο σύλλογος τονίζει ότι δεν πρόκειται να θιγεί το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων, ούτε η εφαρμογή του νέου μοντέλου θα επηρεάσει τις άδειες, υπογραμμίζοντας ότι το ωράριο παραμένει όπως ακριβώς προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η κάλυψη του κόστους επιβαρύνει την Τράπεζα σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Δύο μέρες εξ αποστάσεως

Το μοντέλο που προωθεί η Alpha Bank προβλέπει απασχόληση ως δύο ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση αποδοχής ως το τέλος του μήνα ώστε στη συνέχεια να υπάρξει η υπογραφή προσαρτήματος σύμβασης με τους όρους και τις υποχρεώσεις που προβλέπει για εργαζόμενους και εργοδότη η σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας από τα στοιχεία του προηγούμενου διαστήματος και ιδίως κατά την περίοδο της πανδημίας του κοροναϊού, υπολογίζεται ότι τελικά θα επιλέξει την εξ αποστάσεως εργασία για δύο μέρες την εβδομάδα τουλάχιστον το 80% του προσωπικού, τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες, όσο και στις θυγατρικές του ομίλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr