Σούδα βάση

Το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης κρίσιμων αμερικανικών εξοπλιστικών συστημάτων από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ στη Σούδα συζητά ο Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Όπως είχε αποκαλύψει το economico.gr, η σταδιακή «μετακίνηση» από το Ιντσιρλίκ στην Σούδα βρισκόταν εξ αρχής στην ατζέντα της επίσκεψης Πομπέο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των Times, πρόσφατα και ο επικεφαλής της υποεπιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη Ρον Τζόνσον είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τη Σούδα ως εναλλακτική του Ιντσιρλίκ.

Σο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών εκλαμβάνεται ως ένδειξη της φθίνουσας υπομονής των ΗΠΑ με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο αμυντικός αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι παραμένει ασαφές “το κατά πόσο η Ουάσινγκτον μπορεί να μετακινήσει όλο τον εξοπλισμό, περιλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου, από το Ιντσιρλίκ”.

Ο ίδιος εκτιμά, ωστόσο, ότι η επίσκεψη και μόνο του κ. Πομπέο για να ενισχύσει το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι αναζητά εναλλακτικές επιλογές, αποτελεί αγκάθι στα πλευρά του κ. Ερντογάν.

“Η αμερικανική ναυτική βάση στον Κόλπο της Σούδας τώρα αποκτά πολύ μεγαλύτερο και στρατηγικά σημαντικό ρόλο”, επισημαίνει ο κ. Δρούγος.

Πηγή: economico.gr