Την ανάγκη φιλοτιμία, φαίνεται ότι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία, που, παρά τις προσπάθειές της, βλέπει ότι βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35.

Έτσι, παρότι η χώρα έχει προσλάβει δικηγορικό γραφείο και, όπως αποκαλύφθηκε, και λομπίστα (πρώην στέλεχος της Lockheed Martin), προκειμένου να πιέσει τις ΗΠΑ ώστε να επιστρέψει στο πρόγραμμα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) της χώρας, Ισμαήλ Ντεμίρ, επιχείρησε να… υποτιμήσει το όλο πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς.

Στόχος πλέον το TF-X

Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση, ο Ντεμίρ -ο οποίος έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ- δήλωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί στο πρόγραμμα των F-35, οι οποίοι οδηγούν σε πλήρη εξάρτηση από την Αμερική, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα καλύψει το κενό των F-35 με το δικό της μαχητικό, το TF-X, το οποίο σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του το 2024.

Ο Ντεμίρ, επίσης, εξήγησε ότι το συμβόλαιο με το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Arnold & Porter συνάφθηκε προκειμένου η Τουρκία να αποζημιωθεί για τα χρήματα που είχε επενδύσει στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35, καθώς η χώρα κατασκεύαζε εξαρτήματα του αεροσκάφους, πριν αποβληθεί από το πρόγραμμα το 2019 για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Χρυσώνοντας το χάπι»

Προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, ο Ντεμίρ ισχυρίστηκε ότι αν κάποιος αναλογιστεί τους περιορισμούς του προγράμματος και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τα F-35A και F-35B, ίσως τελικά να είναι θετική εξέλιξη για την Τουρκία το να βγει οριστικά εκτός προγράμματος και να αναπτύξει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Βέβαια, όπως έχει γράψει και το economico.gr, το σχέδιο για το TF-X έχει συναντήσει ουκ ολίγα προβλήματα ως τώρα και αναλυτές θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα που η Τουρκία θέτει για την ανάπτυξη του μαχητικού είναι σχεδόν αδύνατο. Μάλιστα, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η Άγκυρα στρέφεται στην ανάπτυξη drones προκειμένου να ενισχύσει την εναέρια δύναμή της καθώς το TF-X… μάλλον αργεί ακόμα.

Πηγή: economico.gr