ρωσικές δυνάμεις εισβολείς

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν στόχους στην ανατολική Ουκρανία με πυραύλους και πυροβολικό την Κυριακή, καθώς ο ηγέτης της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ σχεδίαζε να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε να δώσει στην Ουκρανία «τα όπλα που χρειάζεται» για να αμυνθεί ενάντια σε μια νέα ρωσική επίθεση.

Ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πούτιν σήμερα (Δευτέρα) στη Μόσχα στην πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο του Ρώσου ηγέτη με ομόλογό του στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είμαστε στρατιωτικά ουδέτεροι, αλλά (έχουμε) ξεκάθαρη θέση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», έγραψε ο Νεχάμερ στο Twitter. “Πρέπει να σταματήσει! Χρειάζεται ανθρωπιστικούς διαδρόμους, κατάπαυση του πυρός και πλήρη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου”, πρόσθεσε.

Ο Νεχάμερ συνάντησε τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο το Σάββατο – την ίδια μέρα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποσχέθηκε να δώσει στην Ουκρανία 120 τεθωρακισμένα οχήματα και αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα.

Η αποτυχία της Μόσχας

Η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει καμία μεγάλη πόλη από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά η Ουκρανία λέει ότι οι εισβολείς συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους στα ανατολικά για μια μεγάλη επίθεση και προέτρεψε τον κόσμο να φύγει από τις εστίες τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν ρουκέτες στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντνιπροπετρόβσκ της Ουκρανίας την Κυριακή, δήλωσαν αξιωματούχοι. Πύραυλοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο, δήλωσε ο Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο, κυβερνήτης της κεντρικής περιοχής Ντνιπροπετρόβσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν το αρχηγείο του τάγματος Dnipro της Ουκρανίας στην πόλη Zvonetsky.

Η έκκληση Ζελένσκι για περισσότερη αμυντική βοήθεια 

Από τότε που εισέβαλε η Ρωσία, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στις δυτικές δυνάμεις να παράσχουν περισσότερη αμυντική βοήθεια και να τιμωρήσουν τη Μόσχα με σκληρότερες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο ABC News: «Θα δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να νικήσει τους Ρώσους για να τους εμποδίσουμε να καταλάβουν περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις».

Σε αποσπάσματα από μια συνέντευξη στο «60 Minutes» του CBS, ο Ζελένσκι  είχε δηλώσει ότι έχει εμπιστοσύνη στις δικές του ένοπλες δυνάμεις, αλλά «δυστυχώς δεν έχω την πεποίθηση ότι θα λάβουμε όλα όσα χρειαζόμαστε» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ζελένσκι ανέφερε νωρίτερα στο Twitter ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για πρόσθετες κυρώσεις, καθώς και για περισσότερη αμυντική και οικονομική υποστήριξη για τη χώρα του. Ο Ζελένσκι συζήτησε επίσης με Ουκρανούς αξιωματούχους τις προτάσεις του Κιέβου για ένα νέο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ, ανέφερε το γραφείο του.

Σε μια ομιλία με βίντεο αργά το Σάββατο, ο Ζελένσκι ανανέωσε την έκκλησή του για πλήρη απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων και περισσότερα όπλα για την Ουκρανία. Η ΕΕ απαγόρευσε την Παρασκευή τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα μεταξύ άλλων προϊόντων, αλλά δεν έχει θίξει ακόμη τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr