Την ανηφόρα ξαναπαίρνει η τιμή του πετρελαίου. Ανησυχία στις αγορές

Για άλλη μια φορά, η παγκόσμια αγορά ενέργειας προκαλεί πονοκεφάλους, καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει πάρει εκ νέου την ανηφόρα, με τις αγορές να επισημαίνουν έναν νέο παράγοντα ανησυχίας.

Πάνω από 90 δολάρια

Το βράδυ της Πέμπτης το μπρεντ σημείωνε άνοδο 1,98%, με την τιμή του να διαμορφώνεται σχεδόν στα 94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινούνταν ανοδικά 1,83%, με την τιμή του να διαμορφώνεται κοντά στα 90,5 δολάρια το βαρέλι. Τα στοιχεία που επισημαίνουν ότι παρατηρείται περιορισμένη προσφορά για το υπόλοιπο του 2023 κινούν τις τιμές, δεδομένου ότι καθώς οι χώρες που παράγουν «επιμένουν ανένδοτα στην περιορισμένη παραγωγή» και η ζήτηση να παραμένει ισχυρή μέχρι το επόμενο έτος.

Εξισορροπητικός παράγοντας, αν και δεν φαίνεται να ανακόπτει την ανοδική τάση, θεωρούνται τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη αύξηση για πρώτη φορά σε πέντε εβδομάδες των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, εν μέσω των υψηλότερων εισαγωγών από το 2019. Πάντως, ακόμα κι έτσι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτίμησε ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έλλειμμα 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το «ανυπέρβλητο εμπόδιο»

Πρόκειται για έλλειμμα μικρότερο αυτό που είχε προβλεφθεί τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα ιστορικών αλλαγών στις εκτιμήσεις της ζήτησης, αλλά εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές. Η έκθεση της IEA ήρθε μια μέρα αφότου ο ΟΠΕΚ και οι ΗΠΑ σημείωσαν επίσης ότι η παγκόσμια κατανάλωση υπερβαίνει την παραγωγή. Οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού άρχισαν από τα μέσα Ιουνίου όταν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία περιόρισαν την προσφορά.

«Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας αναδεικνύεται ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις πετρελαϊκές αγορές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο IEA, προσθέτοντας ότι η παράταση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία έως το τέλος του 2023 σημαίνει σημαντικό έλλειμμα στην αγορά μέχρι το τέταρτο τρίμηνο. Όπως προειδοποίησε, οι διακυμάνσεις μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, εάν οι δύο χώρες δεν αυξήσουν την παραγωγή.

Το «φαινόμενο Γερμανία»

Εφόσον δεν υπάρξουν περικοπές στις αρχές του 2024, θα αλλάξουν οι ισορροπίες, ανέφερε ο οργανισμός υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα αποθέματα θα βρίσκονται σε δυσάρεστα χαμηλά επίπεδα. Ο ΟΠΕΚ, από την άλλη, εκτίμησε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το περιβάλλον της οικονομικής αβεβαιότητας θα οδηγήσουν τη Σαουδική Αραβία στη διατήρηση των περιορισμών στην παραγωγή μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι οι εισαγωγές από την Γερμανία πετρελαϊκών προϊόντων από την Ινδία δωδεκαπλασιάσθηκαν σε διάστημα έτους από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2023, καθώς η Ινδία αγοράζει με σημαντική έκπτωση και «αναβαπτίζει» ρωσικό πετρέλαιο το οποίο έχει υποστεί εμπάργκο από τις ευρωπαϊκές αγορές, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr