Την κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση

Την κατάργηση της προκαταβολής φόρου για όλους τους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση, με το μέτρο αυτό να αφορά τα εισοδήματα του 2024.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, από τους οποίους η υφιστάμενη προκαταβολή φόρου αποτελεί κρίσιμη μείωση της ρευστότητας τους. Ιδιαίτερη ένεση θα αποτελέσει μάλιστα η πίστωση του φόρου που προκαταβλήθηκε για το 2024

  • Η προκαταβολή φόρου αντιπροσωπεύει τα χρήματα που πληρώνουμε στο κράτος ως προπληρωμή για τη φορολογία του επόμενου έτους, και όχι για το τρέχον έτος.
  • Δηλαδή εκτός από αυτά που θα του δίναμε για τους φετινούς φόρους θέλει και κάποια έξτρα (ένα ποσοστό) και από αυτούς της επόμενης χρονιάς.

Το ποσοστό προκαταβολής του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων, μειώθηκε από την κυβέρνηση τον Μάϊο του 2021,  μετά την περίοδο της πανδημίας από 100% σε 55%. Ρυθμίστηκε επίσης πως όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά από φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το ποσό της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος περιορίζεται στο μισό.

Με την ίδια απόφαση, μειώθηκε σε 80% από 100% που ισχύει, το ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr