Τραμπ Καπιτώλιο

Tην παραπομπή, για δεύτερη φορά στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, του Ντόναλτ Τραμπ με νόμο που θα φέρουν προς ψήφιση τη Δευτέρα στη βουλή των Αντιπροσώπων, δρομολογούν οι Δημοκρατική.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο βουλευτής Λιου, ο οποίος μετείχε ενεργά τον Δεκέμβριο του 2019 στη διαδικασία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Τραμπ, η οποία τελικά απέτυχε μετά την αντίθετη αποφαση της Γερουσίας, ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα 180 βουλευτες που υποστηρίζουν ένα νέο άρθρο μομφής μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τετάρτη από τους υποστηρικτές του Τραμπ.

Επικίνδυνη ακόμα και η ολιγοήμερη παραμονή στη θέση του

Μόλις δέκα ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να εκκινήσουν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο τη διαδικασία της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης, θεωρώντας επικίνδυνη ακόμη και την ολιγοήμερη παραμονή του στην εξουσία ύστερα από την πρωτοφανή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι μετά το αίτημα για την άμεση καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου μέσω της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, έπειτα την εισβολή υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου στο Καπιτώλιο την Τετάρτη, ζήτησε από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να διασφαλίσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα διατάξει πυρηνική επίθεση.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία και θα εκκινήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία ώστε αυτό να συμβεί, για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κάθριν Κλαρκ.

Να κάνει χρήση της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος

Με κοινή τους δήλωση, η Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είχαν καλέσει τον αντιπρόεδρο της χώρας Μάικ Πενς να κάνει χρήση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος και να συγκαλέσει την κυβέρνηση για να κηρυχθεί ο Τραμπ ανίκανος να ασκεί εξουσία.

Την ίδια ώρα, ανησυχίες για το τελευταίο δεκαήμερο του Τραμπ εξέφρασαν και Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου, δύο από τους οποίους δημοσίως συμφωνούν με την παραπομπή του.

Ακόμη και ο μέχρι χθες στενός σύμμαχός του, γερουσιαστής Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσε: «Δεν φοβάμαι για τις επόμενες εκλογές, φοβάμαι για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν συμβεί κάτι άλλο, όλες οι εναλλακτικές λύσεις θα τεθούν στο τραπέζι».

Δεδομένου ότι ο χρόνος μέχρι την 20η Ιανουαρίου, οπότε και ορκίζεται ο Τζο Μπάιντεν είναι περιορισμένος, τα πιθανά σενάρια για το μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ είναι 4 :

Παραίτηση του Τραμπ

  • Nα παραιτηθεί οικειοθελώς υπό την απειλή τόσο της ενεργοποίησης της 25ης τροπολογίας όσο και της παραπομπής του σε νέα δίκη. Το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες καθώς ο ίδιος φέρεται να ρωτά συνεχώς τους ανώτερους συμβούλους για την ικανότητά του να απονείμει χάρη στον εαυτό του προτού αποχωρήσει από το αξίωμα.

Παραμονή στη θέση του

Σύμφωνα με το CBS, υπό την απειλή της επίκλησης της 25ης τροπολογίας και με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ περιμένει απλά να ολοκληρωθεί η θητεία του «υπό περιορισμό».

Ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας

Η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που επικυρώθηκε το 1967 -στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963- δίνει το δικαίωμα στον αντιπρόεδρο σε συνεργασία με την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ανίκανο», εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Όταν ο πρόεδρος και η πλειοψηφία των υπουργών πάρουν τη συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να την μεταφέρουν στους εκπροσώπους των κομμάτων στο Κογκρέσο. Όταν συμβεί αυτό, ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει άμεσα θέση υπηρεσιακού προέδρου.

Αν ωστόσο, ο πρόεδρος αμφισβητήσει τη συγκεκριμένη απόφαση, το Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει επί του θέματος, με απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων σε Βουλή και Γερουσία.

Παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία

Τα άρθρα ενός ενδεχόμενου κατηγορητηρίου κατά του Τραμπ για την παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία, υποβάλονται στην Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εάν το Σώμα τα ψηφίσει, τότε η διαδικασία μεταφέρεται στη Γερουσία, η οποία αποφασίζει εάν θα καταδικάσει ή όχι.

Το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το CBS News, αποτελείται από ένα άρθρο με τίτλο «υποκίνηση εξέγερσης». «Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ εμπλέκεται σε σοβαρά εγκλήματα και κακή διαχείριση υποκινώντας σκόπιμα βία κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το προσχέδιο.

Εάν προχωρήσει η διαδικασία, θα είναι η δεύτερη φορά που το Σώμα θα επιδιώξει κατηγορίες εναντίον του Προέδρου Τραμπ. Τον Δεκέμβριο του 2019, η Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγόρησε τον Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου. Ωστόσο, η Γερουσία τον αθώωσε και για τις δύο κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2020.

Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ δύο φορές. Ωστόσο, η προοπτική μιας καταδίκης φαίνεται ανέφικτη λόγω της ευρείας υποστήριξης του Τραμπ στη Γερουσία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αρκετά μέλη του κόμματος του προέδρου θα συμφωνούσαν σε μία καταδίκη του.

Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση παραπομπής του μπορεί να είναι μόνο συμβολική, προκειμένου να λογοδοτήσει ο Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Πηγή: economico.gr