Την Παρασκευή, ο Οίκος Fitch, θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία, στο πρώτο review μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου από τον Οίκο ο οποίος αναβάθμισε ήδη την Ελλάδα στις 27 Ιανουαρίου του 2023 από το BB στο BB+. Η JP Morgan  βλέπει μικρές πιθανότητες μιας νέας αναβάθμισης από τη Fitch στο BBB- , καθώς θεωρεί ότι ο οίκος αξιολόγησης θα θελήσει να περιμένει να δει το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και την ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης, πριν να κάνει την εκτίμησή του.

Επομένως, η JP Morgan βλέπει υψηλές πιθανότητες για αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Morgan Stanley: Η επενδυτική βαθμίδα είναι σχεδόν βέβαιη

Στο μεταξύ, η Morgan Stanley, σε νέα της έκθεση μετά τις πρόσφατες εκλογές, εκτιμά  ότι η ανάπτυξη  τόσο το 2023 όσο και το 2024 θα είναι ισχυρή – με τάση υπεραπόδοσης έναντι της οικονομίας της ζώνης του ευρώ –  με την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες του Ιουνίου θα συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

  • Κατά την Morgan Stanley,  η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι σχεδόν βέβαιη. Μια κυβέρνηση της πλειοψηφίας της ΝΔ θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι αναλυτές του ξένου Οίκου θεωρούν πως η χώρα θα καταγραψεί ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,5% το 2023 και 2,2% το 2024 και αναμένουν ότι τα θεμελιώδη της  ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο α’ εξάμηνο του 2024, αν και ενδεχόμενες θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης μπορεί να φέρουν αυτό το ορόσημο νωρίτερα.

JP Morgan : Εγγύηση μεταρρυθμίσεων η επικράτηση της ΝΔ 

Από την πλευρά της η JP Morgan θεωρεί ότι μια δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία, μετά τις επαναληπτικές εκλογές,  είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο μονοπάτι των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της. «Ως αποτέλεσμα, εξακολουθούμε να περιμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, εκτιμώντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει την αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου.

ΟΟΣΑ: Ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, ήταν σημαντικά καλύτερο από ό,τι αναμένονταν για την Ελλάδα, με δεδομένο το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και την τάση για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Για το υπόλοιπο του έτους αλλά και για το ’24 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) “βλέπει” σημαντική ανάπτυξη ύψους 2,2% (2023) και 1,9% (2024) στην χώρα μας,

Διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,2% αναμένει για το 2023 ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, ανεβάζοντας σημαντικά τον πήχυ από την έκθεση του Ιανουαρίου, όταν προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% φέτος. Για το 2024 αναθεώρησε ελαφρώς προς τα επάνω τις προβλέψεις στο 1,9% από 1,8%. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ διαβλέπει πως οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 8,9%, καθώς επιταχύνεται η υλοποίησή τους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ταυτόχρονα Ο ΟΟΣΑ προβλέπει και επέκταση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η έκθεση αναφέρει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, η πραγματική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται, αντανακλώντας την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, ενώ για την ανεργία προβλέπεται ότι θα μειωθεί από 12,4% πέρυσι στο 11,2% φέτος και περαιτέρω στο 10,4% το 2024. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί φέτος λιγότερο από το 2022 (1,7% έναντι 8%) λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό.

  • Από τους εγχώριος οργανισμούς η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση την ετήσια έκθεση του διοικητή της βρίσκεται πιο κοντά στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ προβλέποντας ανάπτυξη 2,2% για φέτος ενώ και το ΙΟΒΕ, προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 2,4%.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr