σκληρό lockdown

Τα επόμενα τρία 24ωρα κρίνεται η επιβολή ή μη καθολικού lockdown, με την αγωνία κυβέρνησης και επιστημόνων να εκπορεύεται πια από τρία παράλληλα μέτωπα: Την νέα εκτίναξη των κρουσμάτων εν μέσω των μεταλλάξεων του κορονοϊού, τις αντοχές του συστήματος Υγείας ειδικά στην Αττική, και την οριακή κατάσταση στην αγορά και την οικονομία.

Αρκουμανέας: Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων σήμερα

Τα διλήμματα είναι σκληρά και θα ενταθούν μετά την νέα άνοδο των ημερήσιων κρουσμάτων σε τετραψήφιους αριθμούς – μια άνοδο, που θα δούμε ήδη από σήμερα όπως προανήγγειλε το πρωί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Είναι ίναι πολύ πιθανό ακόμη και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων»  δήλωσε ο κ. Αρκουμανέας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έως τις 12 το μεσημέρι τα καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα είχαν ήδη ξεπεράσει τα 1.000.

Η εικόνα της επιδείνωσης ήταν ήδη εμφανής από χθες, αφού σε σύνολο μόλις 11.351 τεστ – εκ των οποίων μόνον 3.709 μοριακά – εντοπίστηκαν 543 νέα κρούσματα. Ο δείκτης θετικότητας έφθασε στο 4,7% ενώ τον συναγερμό στο υπουργείο Υγείας επιτείνουν οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττική όπου η πληρότητα των ΜΕΘ covid έχει φθάσει πάλι στο 60%.

Την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις

Υπό αυτά τα δεδομένα, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται πια όλα τα μέτρα, ακόμα και του ολικού lockdown στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει με αγωνία τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων τριών 24ώρων και τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων που θα συνεδριάσουν εκ νέου την Πέμπτη – ημέρα, κατά την οποία αναμένονται πια και οι τελικές αποφάσεις για την αυστηροποίηση ή μη των μέτρων.

Εάν υιοθετηθεί η επιλογή του σκληρού lockdown αυτό θα σημαίνει ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν και πιθανότατα και το λιανεμπόριο, παρ ότι θα εξαντληθoύν οι προσπάθειες για να παραμείνει σε λειτουργία  έστω το click away.

Ενδεικτικές της ρευστότητας και της ανησυχίας είναι και οι πρωινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, ο οποίος είπε πως αυτή την στιγμή μεν «δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown», αλλά δεν απέκλεισε τίποτα για την συνέχεια.

«Σήμερα που μιλάμε δε θα οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη» είπε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Αγωνία για το σύστημα Υγείας

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση ζυγίζει τις αποφάσεις της με μέτρο τις ασφυκτικές πιέσεις πια στην αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο. Όμως, καταλυτικό ρόλο στις τελικές επιλογές θα παίξει η  αντοχή του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Επ’ αυτού, η εκτίμηση που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας είναι πως, με δεδομένη την ήδη σημαντική επιβάρυνση των ΜΕΘ, εάν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 1.000 την ημέρα, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στο ΕΣΥ, ειδικά στο λεκανοπέδιο.

Πηγή: economico.gr