Πούτιν πυρηνικά

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων έχει συζητηθεί τόσο ανοιχτά από έναν παγκόσμιο ηγέτη, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν το έκανε και αυτό, προειδοποιώντας σε μια ομιλία του ότι έχει πυρηνικά όπλα διαθέσιμα εάν κάποιος τολμήσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για να σταματήσει την έφοδο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Φόβοι από τις φιλοδοξίες του Πούτιν

Η απειλή μπορεί να ήταν προειδοποιητική, ο τρόπος του Ρώσου προέδρου να δείξει τα «δόντια» του για να προκαλέσει φόβο, αλλά έγινε αντιληπτή.

Δημιούργησε, μάλιστα, φόβους και εικόνες από ένα εφιαλτικό αποτέλεσμα στο οποίο οι φιλοδοξίες του Πούτιν στην Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνικό πόλεμο μέσω ατυχήματος ή λανθασμένου υπολογισμού.

«Όσον αφορά τις στρατιωτικές υποθέσεις, ακόμη και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την απώλεια ενός σημαντικού μέρους των δυνατοτήτων της, η σημερινή Ρωσία παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά πυρηνικά κράτη», είπε ο Πούτιν στην ομιλία του πριν από την εισβολή νωρίς την Πέμπτη.

«Επιπλέον, έχει ένα πλεονέκτημα σε πολλά όπλα αιχμής. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία σε κανέναν ότι οποιοσδήποτε πιθανός εχθρός θα αντιμετωπίσει ήττα και δυσοίωνες συνέπειες εάν επιτεθεί άμεσα στη χώρα μας».

Το τρομακτικό σενάριο ατομικής σύγκρουσης ΗΠΑ – Ρωσίας 

Υποδεικνύοντας απλώς μια πυρηνική απάντηση, ο Πούτιν έβαλε στο παιχνίδι την ανησυχητική πιθανότητα οι τρέχουσες μάχες στην Ουκρανία να οδηγήσουν τελικά σε μια ατομική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό το ανησυχητικό σενάριο είναι γνωστό σε όσους μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μια εποχή που τα παιδιά των αμερικανικών σχολείων έπρεπε να κρύβονται κάτω από τα θρανία τους σε περίπτωση που θα ηχούσαν πυρηνικές σειρήνες, αλλά αυτός ο κίνδυνος σταδιακά απομακρύνθηκε από το μυαλό του κόσμου μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν οι δύο μεγάλες δυνάμεις φαινόταν να βρίσκονταν σε τροχιά προς τον αφοπλισμό, τη δημοκρατία και την ευημερία.

Πριν από αυτό, ακόμη και οι νέοι είχαν καταλάβει την τρομακτική ιδέα πίσω από τη στρατηγική της αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής ― MAD εν συντομία ― μια θεωρία για τις πυρηνικές δυνατότητες που προοριζόταν να κρατήσει τα χέρια σε κάθε πλευρά μακριά από την ατομική σκανδάλη, κάνοντας γνωστό ότι οποιαδήποτε χρήση των όπλων πυρηνικής καταστροφής θα μπορούσε να οδηγήσει στον αφανισμό και των δύο πλευρών σε μια σύγκρουση.

Από το 1945 καμία χώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα 

Και παραδόξως, καμία χώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα από το 1945, όταν ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν έριξε βόμβες στην Ιαπωνία πιστεύοντας ότι ήταν ο πιο σίγουρος τρόπος για να τερματιστεί γρήγορα ο Β′ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Αυτό συνέβη, αλλά με απώλεια περίπου 200.000 ζωών κυρίως αμάχων στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σήμερα, πολλοί το θεωρούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και αμφισβητούν αν άξιζε τον κόπο.

Για ένα σύντομο διάστημα μετά τον πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το πυρηνικό μονοπώλιο. Όμως, λίγα χρόνια μετά, η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε την δημιουργία της δικής της πυρηνικής βόμβας και οι δύο πλευρές του Ψυχρού Πολέμου συμμετείχαν σε έναν αγώνα κατασκευής και συσσώρευσης εξοπλισμού για την ανάπτυξη ολοένα και πιο ισχυρών όπλων τις επόμενες δεκαετίες.

Οι περιορισμοί στον πυρηνικό εξοπλισμό 

Με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, και τη μετατροπή της σε μια πολυπόθητη δημοκρατία υπό τον Μπόρις Γέλτσιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν σε περιορισμούς στον εξοπλισμό τους. Άλλες μετασοβιετικές χώρες όπως η Ουκρανία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία εγκατέλειψαν οικειοθελώς τα πυρηνικά στο έδαφός τους μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα τελευταία χρόνια, αν γινόταν λόγος για πυρηνικά όπλα, ήταν συνήθως στο πλαίσιο της διακοπής της μεταφοράς τους σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επίγνωση του κινδύνου πυρηνικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ από την εμφάνιση της κρίσης με την Ουκρανία.

Από την αρχή, είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσες μάχες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνική κλιμάκωση και πιθανώς στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σιωπηλή παραδοχή των ΗΠΑ

Ήταν μια σιωπηρή παραδοχή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναλάβουν κάποια στρατιωτική εμπλοκή με τους Ρώσους για την Ουκρανία, και αντ′ αυτού θα βασιστούν σε έκτακτες κυρώσεις για να αποδυναμώσουν σταδιακά τη ρωσική οικονομία, όπως και έγινε με τις πρόσφατες κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν.

Αλλά η εξέλιξη αυτή περιελάμβανε και μια άλλη αλήθεια. Όταν μιλάμε για την καταπολέμηση μιας ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία μένει μόνη της επειδή δεν είναι μέλος της Συνθήκης και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για προστασία υπό την πυρηνική ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, εάν ο Πούτιν προσπαθήσει να επιτεθεί σε έναν από τους εταίρους της Αμερικής στο ΝΑΤΟ, θα μιλάμε για μια διαφορετική κατάσταση, επειδή η συμφωνία είναι πλήρως δεσμευμένη στην αμοιβαία άμυνα, λέει ο Μπάιντεν.

Γιατί ο Πούτιν αποφάσισε να επαναφέρει την απειλή; 

Γνωρίζοντας ότι ο Μπάιντεν είχε ήδη αποσύρει μια στρατιωτική απάντηση από το τραπέζι, γιατί ο Πούτιν αποφάσισε να επαναφέρει την απειλή στο τραπέζι των συνομιλιών;

Εν μέρει, μπορεί να ήθελε να κρατήσει τη Δύση σε ένταση, για να την αποτρέψει από το να αναλάβει επιθετική δράση για να υπερασπιστεί την Ουκρανία ενάντια στην προσπάθειά του να καταλάβει τη χώρα.

Αλλά η βαθύτερη αιτία φαινόταν να είναι η μεγάλη του επιθυμία του να δείξει στον κόσμο ότι η Ρωσία είναι ένα ισχυρό έθνος, που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Ο Πούτιν μιλάει επανειλημμένα για την ταπείνωση της Ρωσίας μετά τη σοβιετική κατάρρευση.

Κουνώντας το “πυρηνικό ξίφος του”

Κουνώντας το «πυρηνικό ξίφος» του, φαντάστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο θα κοίταζε κατάματα τις ΗΠΑ και θα είχε κερδίσει τον σεβασμό του κόσμου.

Μετά την ομιλία του Πούτιν, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν απάντησαν στην υπονοούμενη απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις εσωτερικές διαβουλεύσεις, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι «δεν βλέπουν αυξημένη απειλή από αυτή την άποψη».

Οι απειλές του Πούτιν αγγίζουν ευαίσθητα νεύρα στο Πεντάγωνο επειδή υπενθυμίζουν μια μακροχρόνια ανησυχία ότι μπορεί να είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει προληπτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Το αριθμητικό πλεονέκτημα της Ρωσίας 

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον προσπάθησε επί χρόνια, χωρίς επιτυχία, να πείσει τη Μόσχα να διαπραγματευτεί τα όρια στα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα – δηλαδή αυτά που είναι μικρότερης εμβέλειας και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

Η Ρωσία έχει μεγάλο αριθμητικό πλεονέκτημα σε αυτόν τον οπλισμό και ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι το χάσμα αυξάνεται.

Συμπτωματικά, η κυβέρνηση Μπάιντεν ολοκλήρωσε αυτή την περίοδο μια μελέτη Ανασκόπηση Πυρηνικής Θέσης – για πιθανές αλλαγές στις πυρηνικές δυνάμεις των ΗΠΑ και τις πολιτικές που διέπουν τη χρήση τους – όταν η συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία έφτασε σε στάδιο κρίσης αυτόν τον μήνα. Δεν είναι σαφές εάν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα επεξεργαστούν εκ νέου υπό το φως της ρωσικής εισβολής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr