Ποιοί διεκδικούν φάσματα 5G

Την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για την απόδοση φάσματος ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων .

Ο διαγωνισμός αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 700MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz. Αντίστοιχη δημοπρασία για φάσμα από 3.7GHz έως 3.98GHz, που θα διεξαχθεί σε πολυάριθμους γύρους έως τις αρχές του 2021

Η Ελλάδα εισέρχεται και επίσημα στην εποχή του 5G και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εκτιμά ότι η πληθυσμιακή κάλυψη από τα δίκτυα 5G θα φθάσει το 60% σε τρία χρόνια και το 94% σε έξι χρόνια, ενώ ήδη από τα μέσα του 2021 θα υπάρχει πολύ μεγάλη κάλυψη.

Ο υπουργός υποστηρίζει ότι στις περισσότερες χώρες η δημοπρασία αυτή, λόγω του κορονοϊού, έχει πάει πίσω. “Εμείς, δήλωσε, στην Ελλάδα παρά την πανδημία ολοκληρώσαμε 70 νομοθετικές ενέργειες και η δημοπρασία ολοκληρώνεται”.

Στον διαγωνισμό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί αυθημερόν, το «παρών» θα δώσουν η Cosmote, η Vodafone και η Wind, έχοντας τη δυνατότητα, σε κάθε γύρο της δημοπρασίας, να διεκδικήσουν μέχρι και έξι τμήματα (ανώτατο όριο φάσματος). Από τη διαδικασία αυτή το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα εισπράξει το ποσό των 367,3 εκατ. ευρώ.

Τι έσοδα αναμένει το δημόσιο

Στην Ελλάδα το 2025 οι συνδέσεις 5G αναμένεται να πλησιάσουν τα 3 εκατ. (μερίδιο 18% των συνολικών συνδέσεων κινητών επικοινωνιών) σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ευρωπαϊκου think tank IDATE DigiWorld.

Tα έσοδα από υπηρεσίες 5G στην Ελλάδα το 2025 τοποθετούνται σε 260 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 15% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών.

Το 97% αυτών των εσόδων θα προέρχεται από υπηρεσίες ενισχυμένης κινητής ευρυζωνικότητας, με την ψυχαγωγία, τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, τον αγροτικό τομέα και τις έξυπνες πόλεις να ανήκουν στους τομείς όπου αναμένεται μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας 5G στην Ελλάδα.

Πηγή: economico.gr