Γεννηματά ΚΙΝΑΛ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε χθες το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με στελέχη του ΚΙΝΑΛ από την Αιτωλοακαρνανία, τις επόμενες μέρες θα έχει τηλεδιάσκεψη με υποστηρικτές του από τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, ενώ προηγήθηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις με στελέχη από Νότιο Αιγαίο και την Ηπειρο.

“Ρεύμα” Λοβέρδου σε Κοινοβουλευτική Ομάδα και δημοσκοπήσεις

Μόλις το επιτρέψουν, επίσης, οι συνθήκες της πανδημίας θα αρχίσει και δια ζώσης περιοδείες ανά την Ελλάδα, ενώ λίγο πριν, ή λίγο μετά, το Πάσχα ετοιμάζεται να απευθύνει προσκλητήριο συστράτευσης σε παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί – ανάμεσά τους, κατά τις πληροφορίες στον Γιώργο Φλωρίδη και τον Γιάννη Μανιάτη.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αν μη τι άλλο, επιδεικνύει εντατική κινητικότητα στην κούρσα για την ηγεσία, καταγράφει στο πλευρό του ισχυρές συμμαχίες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής και την ανοιχτή υποστήριξη της Εύας Καϊλή από την Ευρωβουλή, και οι δημοσκοπήσεις – φανερές και μυστικές – του δίνουν ήδη διακριτό προβάδισμα.

Η “σφήνα” Καστανίδη και ο Γιώργος Παπανδρέου

Απέναντί του είναι πιθανό να βρει το επόμενο διάστημα μια ακόμη υποψηφιότητα – εκείνη του Χάρη Καστανίδη, που σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο στο ieidiseis.gr άφησε διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει επίσης την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Πρόκειται όμως για μια υποψηφιότητα που δεν πλήττει τον Ανδρέα Λοβέρδο αλλά απ’ ευθείας – και ενδεχομένως και καίρια – την Φώφη Γεννηματά. Ο Χάρης Καστανίδης θέλει να εκπροσωπήσει την «αριστερόστροφη» πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ, και θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει την στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν είναι σίγουρο ότι θα πάει μέχρι τέλους, είναι σίγουρο όμως ότι η στήριξη του πρώην πρωθυπουργού στερεί από την Φώφη Γεννηματά την δυνατότητα ενός εσωτερικού «συμμαχικού deal».

Η ανοιχτή εκλογή ηγεσίας

Αυτός είναι ο ένας παράγοντας που φέρνει σε δυσχερή θέση την νυν πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Οι άλλοι δύο είναι:

  • Το γεγονός ότι την στηρίζουν – ανοιχτά τουλάχιστον – ελάχιστα πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με τον Ανδρέα Λοβέρδο.
  • Η οριστική, και αμετάκλητη, απόφαση να γίνει η εκλογή ηγεσίας με ανοιχτή διαδικασία, όπως και το 2016 – δηλαδή, θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και όσοι εγγραφούν στα μητρώα ως «φίλοι» ακόμη και την ίδια ημέρα της ψηφοφορίας.

Η τελευταία αυτή επιλογή δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, η επιθυμητή για την Φώφη Γεννηματά που διερεύνησε το έδαφος για το ενδεχόμενο μιας κλειστής εκλογής, μόνον από τα μέλη του κόμματος και των σκληρών μηχανισμών. Συνάντησε όμως την κάθετη άρνηση του Ανδρέα Λοβέρδου και κάθε περαιτέρω προσπάθεια να αλλάξουν οι όροι εκλογής θα απειλούσε το ΚΙΝΑΛ με εσωκομματική κρίση.

Θα φθάσει μέχρι τέλους η υποψηφιότητα Γεννηματά;

Ως εκ τούτων, υπάρχουν πρόσωπα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που θέτουν πλέον ανοιχτά το ερώτημα εάν η Φώφη Γεννηματά θα πάει την δική της υποψηφιότητα μέχρι τέλους. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το τι, και με ποιους όρους, θα πράξει ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως ήδη το «ρεύμα» υπέρ Λοβέρδου και η «σφήνα» Καστανίδη δείχνουν να εγκλωβίζουν την πρόεδρο του κόμματος.

Ο εγκλωβισμός αυτός, όπως επισημαίνουν οι παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη, μπορεί αν γίνει ακόμη πιο έντονος εάν το Κίνημα Αλλαγής παραμείνει καθηλωμένο στην δημοσκοπική στασιμότητα. Τότε, και με ορίζοντα το φθινόπωρο οπότε θα κλειδώσει και το τελικό χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο για την εκλογή ηγεσίας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανοιχτά αιτήματα από την ίδια την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ προς την Φώφη Γεννηματά να μην διεκδικήσει την επανεκλογή της.

Κι εδώ, ίσως δεν είναι και τυχαία η επιμονή του Ανδρέα Λοβέρδου να τονίζει ότι το «ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ» δεν έχει άλλο δρόμο πολιτικής επιβίωσης και ανάκτησης της κυριαρχίας στην κεντροαριστερά από τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr