Τις Ελληνικές θέσεις για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου συζητά η Ευρώπη

Εβδομάδα εξελίξεων η ερχόμενη για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς η εκτίναξη των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου (πάνω από 10 φορές ψηλότερα σε σχέση με πέρυσι) και η συνακόλουθη έκρηξη στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν σημάνει συναγερμό στην ΕΕ.

Στις 9 Σεπτεμβρίου συνέρχονται σε έκτακτη σύνοδο οι Υπουργοί Ενέργειας , ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι η Επιτροπή «εργάζεται για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση».

Στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών θα βρεθεί η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οοποίος τόσο με επιστολές του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει προτείνει σειρά μέτρων, ανάμεσα στα οποία

  • η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας,
  • η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου και
  • η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times και του πρακτορείου Bloomberg η Κομισιόν επεξεργάζεται λύσεις με βάση τις Ελληνικές προτάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και η αποσύνδεση της τιμής του αερίου από την κοστολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, την Παρασκευή, δήλωσε:

  • «Χαίρομαι προσωπικά, ως Έλληνας πρωθυπουργός, που πολλές από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν σήμερα αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισημαίνω, όμως, ότι έχουμε αργήσει και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι γίνεται για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος».

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση έξι σημείων, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την επιβολή προσωρινού πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου στον κόμβο TTF -ο οποίος χρησιμοποιείται ως δείκτης σε πολλά συμβόλαια φυσικού αερίου- τον περιορισμό της έντονης μεταβλητότητας στην αγορά μέσω θεσμοθέτησης ενός προσωρινού εύρους διακύμανσης (πχ +/- 10% ανά ημέρα) και, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τον καθορισμό τιμών TTF.

Η τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην αγορά

Ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην αγορά δεν καθορίζεται από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά από την αυξανόμενη εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Αυτό έγινε εκ νέου σαφές το απόγευμα της Παρασκευής, όταν η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι οι ήδη δραστικά μειωμένες ροές φυσικού αερίου δια του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα συνεχιστούν το Σάββατο, όπως είχε προγραμματιστεί, λόγω νέου τεχνικού προβλήματος.

Η ρωσική πλευρά δεν διευκρίνισε, μάλιστα, πότε θα λυθεί το ζήτημα, ουσιαστικά διακόπτοντας τη ροή αερίου προς τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μολονότι η κατασκευάστρια του μηχανολογικού εξοπλισμού του αγωγού, η γερμανική Siemens, αντέτεινε ότι το πρόβλημα που επικαλείται η Gazprom δεν συνιστά αιτία διακοπής των ροών.

Σημειώνεται πως η προαναγγελία ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού πληθωρισμού, στις αρχές της εβδομάδας, οδήγησε σε μεγάλη πτώση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στις αγορές-βαρόμετρα της ΕΕ, γεγονός που καταδεικνύει την δύναμη που μπορεί να έχει μία ουσιαστικά ευρωπαϊκή παρέμβαση, παρά τις αναπόφευκτα μεγάλες προκλήσεις που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr