Το 2024 θα είναι χρονιά μείωσης του κόστους δανεισμού

Μετά τον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, οι βασικές κεντρικές τράπεζες το 2024 αναμένεται ότι θα στραφούν στη μείωση του κόστους δανεισμού.

Αυτή την εβδομάδα οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας, θα πραγματοποιήσουν τις τελευταίες συνεδριάσεις για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων της πολιτικής τους για το έτος, προσφέροντας στους επιτελείς τους την ευκαιρία να καθορίσουν τις προσδοκίες για τις αρχές του 2024.

Το βασικό ερώτημα είναι αν οι ενδείξεις του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες θα επιτρέψουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προχωρήσουν αρκετά γρήγορα ώστε να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της προηγούμενης σύσφιξης.

Όπως αnαφέρει το Bloomberg, τα στοιχήματα των επενδυτών για μια στροφή στη χαλάρωση το νέο έτος υποστηρίζονται από ενθαρρυντικά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, με τους δείκτες στις προηγμένες οικονομίες να καταγράφουν τον Οκτώβριο την ασθενέστερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών. Πρόσφατα σχόλια από γεράκια του πληθωρισμού, όπως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel και ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Christopher Waller, έχουν επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι προχωρούμε σε πολιτικές μακριά από τη σύσφιξη.

Υψηλότερα τα επιτόκια αναχρηματοδότησης των δανείων

Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Γιατί όσο απομακρύνεται η αλλαγή πολιτικής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από μια σαρωτική ανατιμολόγηση του χρέους, καθώς τα δάνεια και τα ομόλογα με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια λήγουν και τα νέα συνάπτονται με πολύ υψηλότερο κόστος. Οποιαδήποτε επιχείρηση έχει δάνειο που πήρε πριν από το 2022 θα βρεθεί τώρα αντιμέτωπη με υψηλότερα επιτόκια αναχρηματοδότησης.

Αν δεν αλλάξουν πλεύση οι κεντρικές τράπεζες, οι κίνδυνοι μεγεθύνονται όσο περισσότερο παραμένει το κόστος δανεισμού στα υφιστάμενα επίπεδα. Το ποσό του εταιρικού χρέους που λήγει στις ΗΠΑ πρόκειται να διπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια, σε περίπου 1 τρισ. δολάρια το 2025, και να τριπλασιαστεί στην ευρωζώνη, σε ισοδύναμο άνω των 400 δισ. δολαρίων, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Oxford Economics.

Οι όγκοι του χρέους που λήγουν αρχίζουν να επιταχύνονται το δεύτερο τρίμηνο του 2025, αλλά οι εταιρείες μπορεί να δέχονται πιέσεις να αρχίσουν να αυξάνουν τις εκδόσεις ένα χρόνο πριν, για να κλειδώσουν τη χρηματοδότηση και να μειώσουν τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Ανάπτυξη – Ύφεση – Πιο αργή ανάπτυξη

“Το 2024 είναι ένα μεταβατικό έτος – είναι ένα σημείο καμπής για την οικονομία, είναι ένα σημείο καμπής για τη νομισματική πολιτική”, λέει η Ellen Zentner, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley στις ΗΠΑ. “Αλλά τι σημαίνει αυτό; Είναι ένα σημείο καμπής από την ανάπτυξη στην ύφεση; Είναι ένα σημείο καμπής από την ισχυρή ανάπτυξη στην πιο αργή ανάπτυξη;”

Όπως και να έχει, η τελευταία σειρά δημόσιων παρατηρήσεων του προέδρου της Fed Jerome Powell πριν από τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, που παραδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου, περιλάμβανε μια προειδοποίηση ότι “θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια επαρκώς περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε η πολιτική θα μπορούσε να χαλαρώσει”. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Joachim Nagel δήλωσε: “Θα ήταν πρόωρο να μειωθούν σύντομα τα επιτόκια ή να γίνουν εικασίες για τέτοια βήματα”. Από το ζεστό ντους, στο κρύο…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr