οι πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής

Στο επίπεδο του 60% θα ικανοποιηθούν οι αιτήσεις γαι την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι πληρωμές της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.Από τις 732.000 αιτήσεις τις οποίες δέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών, οι τελικοί δικαιούχοι αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 400.000 και 450.000. Ο βασικός κόφτης αφορά τον αυξημένο τζίρο των επιχειρήσεων το τελευταίο τετράμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.Όπως είναι γνωστό, για να ενταχθεί μία επιχείρηση στην επιστρεπτέα προκαταβολή απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πιστοποιείται πτώση τζίρου.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων εμφανίζει το τελευταίο τετράμηνο του 2020, εν μέσω πανδημίας, αύξηση τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 αποτελεί σημάδι υγειούς αντίδρασης της οικονομίας.

Άλλοι πάντως, περισσότερο καχύποπτοι, εξηγούν το φαινόμενο στο γεγονός ότι στο τέλος του 2020 (αντίθετα με το 2019) πολλές επιχειρήσεις δούλεψαν με “πλαστικό χρήμα”, κάτι που τις ανάγκασε να δείξουν τον πραγματικό τζίρο τους.

Πηγή: economico.gr