Το 90% της αύξησης του ρεύματος καλύπτουν οι επιδοτήσεις

Το 90% της αύξησης του ρεύματος καλύπτουν οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ χθες διαθέτοντας τον Αύγουστο 1,136 δισ. ευρώ, έναντι 722 εκατ. ευρώ. που διέθεσε τον Ιούλιο (αύξηση επιδότησης 57%).

  • Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα τιμολόγια που θα ισχύσουν από τους παρόχους για το μήνα Αύγουστο – χωρίς την ρήτρα αναπροσαρμογής. Αφού αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις – η τιμή του ρεύματος επιστρέφει στο επίπεδο των 15-17 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Η μέση τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνεται στα επίπεδο των 0,50 ευρώ/KWh, που σημαίνει ότι με την επιδότηση η τιμή μειώνεται στα 0,163 ευρώ/KWh. Με βάση τα νέα τιμολόγια, η τελική τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής – μετά την επιδότηση – είναι μειωμένη κατά 67,4%

Συγκεκριμένα:

-Για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και  χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφάται έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.

-Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφάται έως και το 100% της αύξησης.

-Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφοφάται έως και το 80% της ανατίμησης.

-Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.

-Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ ανά MWh  ώστε να απορροφηθεί έως και το 67% της αύξησης.

-Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική MWh.

-Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με την ΡΑΕ το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί στενά τη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του παρόχους,  ώστε να αποτρέπονται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr