Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να σπάσει κάθε πρωτόκολλο που σχετίζεται με το τελετουργικό παράδοσης και παραλαβής της εξουσίας στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει αποφασίσει όχι μόνο να μην παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν -θα φύγει πριν ο νέος πρόεδρος ορκιστεί, αφού πρώτα κάνει μια αποχαιρετιστήρια συγκέντρωση στη βάση Άντριους-, αλλά φαίνεται ότι θα σπάσει και μια παράδοση δεκαετιών. Κατά τα φαινόμενα, ο Τραμπ δεν πρόκειται να αφήσει στον διάδοχό του στο Οβάλ Γραφείο το περίφημο ιδιόχειρο σημείωμα υποδοχής που ο απερχόμενος πρόεδρος αφήνει για τον καινούργιο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Πρώτος ο Ρέιγκαν

Την παράδοση αυτή την άρχισε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο οποίος το 1989 έγραψε σε ένα μπλοκ με ένα καρτούν προς τον διάδοχό του, Τζορτζ Μπους, να χρησιμοποιήσει το μπλοκ, ότι θα του λείψουν τα γεύματα που μοιράζονταν κάθε Πέμπτη και ότι θα προσεύχεται για αυτόν. Μια μικρή κίνηση χάρης που όλοι οι απερχόμενοι πρόεδροι τίμησαν από εκεί και πέρα.

Τα δάκρυα της Χίλαρι

Σε βαθμό, μάλιστα, που η Χίλαρι Κλίντον ξέσπασε σε δάκρυα όταν διάβασε το σημείωμα που ο Μπους άφησε για τον σύζυγό της, Μπιλ Κλίντον, όταν του παρέδωσε τον Λευκό Οίκο. «Σου εύχομαι κάθε ευτυχία εδώ μέσα. Ποτέ δεν αισθάνθηκα τη μοναξιά που περιγράφουν κάποιοι πρόεδροι» του έγραψε για να συμπληρώσει: «Δεν είμαι καλός στις συμβουλές, αλλά ποτέ μην αφήσεις αυτούς που σου κάνουν κριτική να σε αποθαρρύνουν ή να σου αλλάξουν πορεία. Η επιτύχια σου θα είναι επιτυχία και της χώρας. Σε στηρίζω όσο δεν λέγεται. Καλή τύχη. Τζορτζ».

Κλίντον προς Μπους: Μην ανησυχείς

Όταν ήλθε η σειρά του Κλίντον να υποδεχθεί έναν Μπους στον Λευκό Οίκο -τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο-, το σημείωμα για τον νέο πρόεδρο ήταν γεμάτο αισιοδοξία, καθώς ο Κλίντον του έγραψε ότι «το βάρος στους ώμους σου είναι μεγάλο, αλλά συχνά παρουσιάζεται υπερβολικό» και ότι «η χαρά του να κάνεις αυτό που πιστεύεις ότι είναι το σωστό δεν μπορεί να περιγραφεί».

Ο… οδηγός για τις κόρες Ομπάμα

Η υποδοχή Μπους στον Μπαράκ Ομπάμα είχε και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Ο απερχόμενος πρόεδρος τόνιζε στον νέο ότι «θα δέχεσαι οργισμένη κριτική και οι “φίλοι” σου θα σε απογοητεύσουν», ωστόσο, «ό,τι κι αν γίνει, θα σε εμπνέει ο χαρακτήρας του λαού μας που τώρα οδηγείς». Ωστόσο, οι κόρες Μπους –Τζένα και Μπάρμπαρα– ετοίμασαν… ειδικό οδηγό για τις κόρες Ομπάμα –Σάσα και Μαλία– με συμβουλές όπως «πάντα γλυστράμε από το κάγκελο της σκάλας του σολάριουμ» και «πάντα πηγαίνουμε στο γήπεδο όταν ο μπαμπάς ρίχνει την πρώτη μπαλιά σε παιχνίδι των Yankees».

Το προφητικό σημείωμα στον Τραμπ

Υποδεχόμενος τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα στο σημείωμα που του άφησε στο Οβάλ Γραφείο έμοιαζε προφητικός: «Είμαστε προσωρινοί ένοικοι αυτού του γραφείου. Αυτό μας κάνει φύλακες των δημοκρατικών θεσμών και παραδόσεων -όπως το Κράτος Δικαίου, η Διάκριση των Εξουσιών, η προστασία του λαού και οι δημοκρατικές ελευθερίες- για τις οποίες οι πρόγονοί μας πολέμησαν και μάτωσαν» έγραψε ο Ομπάμα, για να τονίσει ότι «οφείλουμε να αφήσουμε αυτούς τους θεσμούς τουλάχιστον όσο ισχυρούς τους βρήκαμε».

Μένει να φανεί -αν και οι περισσότεροι αμφιβάλλουν- αν ο Τραμπ θα τιμήσει την παράδοση αυτή και, αν ναι, τι θα γράψει στον Μπάιντεν.

Πηγή: economico.gr