Η κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν φαίνεται ότι προκαλεί… παρενέργειες και στην πολιτική ζωή της Τουρκίας.

Πυρά από Κιλιτσντάρογλου

Μόλις η είδηση έγινε γνωστή, ο αρχηγός του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει άμεσα τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της χώρας από το Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει προσφερθεί να παράσχει την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ζητώντας, πάντως, ενισχύσεις από τις ΗΠΑ, ενώ οι Ταλιμπάν έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό.

Ο Κιλιτσντάρογλου, σε πολύ υψηλούς τόνους, δήλωσε ότι «καλώ την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τους στρατιώτες και την αστυνομία μας από το Αφγανιστάν. Δεν θα θυσιάσουμε τους άνδρες μας για ένα μέρος, το οποίο άλλοι το εγκαταλείπουν χωρίς να κοιτάζουν πίσω». Παράλληλα, αναφερόμενος στο αναμενόμενο κύμα προσφύγων από τη χώρα, ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η Δύση «θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τον Ερντογάν και θα προσεύχεται να κερδίσει τις εκλογές».

Ο γρίφος του αεροδρομίου της Καμπούλ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κιλιτσντάρογλου ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε στη Δύση να διαπραγματευτεί με τον Ερντογάν για τους Αφγανούς πρόσφυγες. Πριν γίνει η οιαδήποτε διαπραγμάτευση, χρειάζεται η λαϊκή έγκριση. Ας την λάβει (σ.σ. ο Ερντογάν) στις κάλπες», ουσιαστικά ζητώντας πρόωρες εκλογές, καθώς οι εθνικές εκλογές στη χώρα είναι προγραμματισμένες για το 2023. Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεχόταν περίπου 1.000 Αφγανούς πρόσφυγες ημερησίως στα τέλη Ιουλίου.

Η Τουρκία διατηρεί περίπου 500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις, αλλά ασχολούνταν κυρίως με την εκπαίδευση των Αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και ταυτόχρονα είχαν την ευθύνη ασφαλείας του στρατιωτικού τομέα του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι» της Καμπούλ. Η πρόταση της Τουρκίας να αναλάβει συνολικά την ασφάλεια του αεροδρομίου δεν έχει ακόμα «κλειδώσει», καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr