Άγριο παρασκήνιο φαίνεται ότι προηγήθηκε της βιντεοσκοπημένης δήλωσης του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την εισβολή των εξαγριωμένων οπαδών του στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον και το «πραξικόπημα» που επιχείρησαν κατά του αποτελέσματος των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Τρόμος στο Καπιτώλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ δεκάδες Γερουσιαστές και Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος -και εν συνόλω οι Δημοκρατικοί- εξέφραζαν δημόσια τον αποτροπιασμό τους για τα άθλια γεγονότα στο Καπιτώλιο και καλούσαν τον Τραμπ να παρέμβη και να ανακαλέσει στην τάξη και τη νομιμότητα τους οπαδούς του, ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ… πετούσε αετό.

Αδιάφορος ο Τραμπ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τραμπ βρισκόταν «οχυρομένος» στον Λευκό Οίκο και παρακολουθούσε αδιάφορα τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, χωρίς να φαίνεται να έχει τη διάθεση να κάνει κάποια «πυροσβεστικού τύπου» παρέμβαση, παρά τις δραματικές εκκλήσεις σχεδόν των πάντων. Άλλωστε ο ίδιος ήταν που είχε ζητήσει από τους οπαδούς του να διαδηλώσουν στην Ουάσινγκτον για να ανατρέψουν το νόμιμο αποτέλεσμα των εκλογών.

Ασφυκτικές πιέσεις

Τελικά, φαίνεται ότι οι σύμβουλοι και συνεργάτες του, σε έξαλλη κατάσταση από την αδιαφορία που επιδείκνυε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και τρομοκρατημένοι από τις εξελίξεις, πίεσαν ασφυκτικά τον Τραμπ και εν τέλει τον έπεισαν να κάνει τη δήλωση με την οποία καλούσε τους οπαδούς του να γυρίσουν στα σπίτια τους, στην οποία, βέβαια, επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές, με αποτέλεσμα Facebook και Twitter να την κατεβάσουν.

Διαπραγματεύσεις για 45 λεπτά

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, και κορυφαίοι συνεργάτες του, όπως ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοουζ, χρειάστηκαν περίπου 45 λεπτά για να πείσουν τον απερχόμενο πρόεδρο -ο οποίος φαινόταν ικανοποιημένος από τα γεγονότα- να καλέσει τους οπαδούς του να απομακρυνθούν από το Καπιτώλιο, στο οποίο είχαν εισβάλλει και να σταματήσουν τα επεισόδια.

Πηγή: economico.gr