Σχεδόν από την ώρα που ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εμμονές με διάφορα πράγματα. Το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Οι αμυντικές δαπάνες των συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Και το Air Force One, δηλαδή το προεδρικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η απόφαση για αλλαγή

To 2015 η Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε ότι τα δύο προεδρικά αεροσκάφη, δύο 747-200, θα έπρεπε σταδιακά να αποσυρθούν μετά από σχεδόν 30 χρόνια πτήσεων και να αντικατασταθούν με νέα. Μάλιστα, επέλεξε την Boeing ως προμηθευτή των νέων Air Force One, τα οποία θα είναι τα τελευταία -κυριολεκτικά- μοντέλα του 747.

Ο Τραμπ από το 2016 γκρίνιαζε για το κόστος του προγράμματος, ισχυριζόμενος ότι φθάνει τα 4 δισ. δολάρια και ζητώντας να ακυρωθεί. Βέβαια, το πραγματικό κόστος ήταν γύρω στα 2,9 δισ. δολάρια και αφορούσε αγορά, εκτεταμένες προσαρμογές, δοκιμές και αξιολόγηση των δύο νέων αεροσκαφών.

Τέλος πάντων, το πρόγραμμα προχώρησε, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι μείωσε το κόστος κατά 1,4 δισ. δολάρια, η υπεύθυνη αγορών του Πενταγώνου είπε ότι τέως πρόεδρος είχε πολύ περιορισμένη επιρροή στο ζήτημα αυτό και πλέον εκτιμάται ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα ταξιδέψει με τα νέα Air Force One.

Άλλα χρώματα ήθελε ο Τραμπ

To ενδιαφέρον είναι ότι μέσα σε όλα τα θέματα για τα προεδικά αεροσκάφη, ο Τραμπ θέλησε να τους αλλάξει και τη χρωματική παλέτα. Το Air Force One είναι παραδοσιακά λευκό με γαλάζιο, ωστόσο το 2018 ο Τραμπ αποφάσισε ότι το αεροσκάφος θα πρέπει να έχει πιο «αμερικανικό» χρωματισμό, ήτοι να έχει και μπλε και λευκό και κόκκινο.

Μάλιστα, αρκετά συχνά φωτογραφιζόταν με φόντο μια μακέτα του νέου Air Force One, που ήταν βαμμένη στα χρώματα που ήθελε, μαζί με την προεδρική σφραγίδα και τη σημαία στην ουρά του αεροπλάνου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όταν η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, Τζεν Πσάκι, ρωτήθηκε για το θέμα του χρώματος των νέων Air Force One, απάντησε ότι «μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ο πρόεδρος δεν έχει ασχοληθεί ούτε στιγμή με τα χρώματα του προεδρικού αεροσκάφους». Πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει δισταγμός για την αλλαγή, καθώς το Air Force One θεωρείται ως ένα από τα πιο εμβληματικά αεροσκάφη στον πλανήτη.

Καλύτερα αεροσκάφη

Κατά τα λοιπά, τα νέα Air Force One θα είναι πιο άνετα, θα έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια, πιο ισχυρούς και πιο οικονομικούς κινητήρες, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα για πτήση -αν όλα πάνε καλά- μέσα στο 2024, όπερ σημαίνει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα τα χρησιμοποιήσει για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται, δε, ότι τα δύο αεροσκάφη δεν κατασκευάστηκαν ειδικά για τη χρήση τους: αντιθέτως ήταν ήδη έτοιμα, καθώς η Boeing τα έχει φτιάξει για μια ρωσική εταιρεία που χρεοκόπησε.

Πηγή: economico.gr