Αποκαλύφθηκε η μεγάλη διεθνής κομπίνα του Alexa

Το Alexa Traffic Rank κατεβάζει ρολά. Η διεθνής υπηρεσία ανάλυσης και  κατάταξης των δικτυακών τόπων αποδείχτηκε μια κολοσσιαία “μπίζνα” που ανέβαζε την αναγνωσιμότητα των sites κατά το δοκούν και με το … αζημίωτο. Από αύριο (1η Μαίου) το Alexa κλείνει οριστικά.

Εξαργυρώνοντας το … “κύρος” της – μια και αποτέλεσε την πρώτη και για αρκετά χρόνια τη μοναδική υπηρεσία στον τομέα αυτό – το Alexa πουλούσε ψεύτικα στοιχεία αναγνωσιμότητας που επηρέαζαν την ροή διαφήμισης στα sites, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό. Με ένα χιλιάρικο το μήνα ένα ελληνικό λ.χ. site ανέβαινε στην κατάταξη εκατοντάδες θέσεις και, έτσι, πουλούσε ‘έγκυρα’ φούμαρα στην διαφημιστική αγορά. (Ανάλογη, βέβαια,  είναι και η τακτική άλλων ανταγωνιστών του Alexa, με συνέπεια να εμφανίζονται πολλά ελληνικά sites ότι “διαβάζονται” ταυτοχρόνως από πολλαπλάσιο αριθμό αναγνωστών του … ελληνικού πληθυσμού)

Alexa: Πώς εμφάνιζε με αλχημείες ψεύτικες επισκεψιμότητες

Τα τελευταία χρόνια, το Alexa, με μερικές εκατοντάδες δολάρια τον μήνα συνδρομή, εμφάνιζε ανύπαρκτα -σε πραγματική επισκεψιμότητα και κύρος-sites στις πρώτες θέσεις κατάταξης.

Το μακρινό 1996, η ιδέα της δημιουργίας μιας πλατφόρμας η οποία θα αναλάμβανε όχι μόνον την καταγραφή και την κατάταξη αλλά και την ενδελεχή ανάλυση των ιστοσελίδων του Παγκόσμιου Ιστού τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της Silicon Valley.

Ο Τζεφ Μπέζος δαπάνησε 250 εκατ. δολάρια για να πάρει την Alexa. Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν η ανάλογη, παρά το γεγονός ότι o δαιμόνιος Μπέζος έσπευσε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας, ενισχύοντας την με τις πλάτες της Amazon.

Το Alexa Traffic Rank επιχείρησε να επιβάλει τους δικούς της «άγραφους» νόμους, αναγκάζοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις ιστοσελίδες να συνδράμουν την προσπάθειά της να αποκτήσει έναν ηγετικό ρόλο σε μια ταχύτητα αναπτυσσόμενη ψηφιακή αγορά.

Οι συνδρομητικές υπηρεσίες τις οποίες προσέφερε δεν εξασφάλιζαν μόνον πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων επισκεψιμότητας αλλά και την ευκαιρία σε εκείνους που υπέκυψαν στον εκβιασμό της να αναρριχηθούν δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια στην κορυφή μιας αμφιβόλου αξιοπιστίας κατάταξης. Κασι να διεκδικήσουν έτσι σημαντικά μερίδια της διαφημιστικής πίτας.

Όλες οι κομπίνες έχουν ένα τέλος…

Φυσικά, η σκανδαλώδης πριμοδότηση στην κατάταξη επισκεψιμότητας των συνεργαζόμενων ιστοσελίδων δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Οι φωνές που υποδείκνυαν ότι το περίφημο Alexa Traffic Rank δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα χειραγωγούμενο «όπλο» στα χέρια εκείνων που επέλεξαν τον εύκολο τρόπο ώστε να αποκτήσουν το απαραίτητο ψηφιακό μέγεθος πλήθαιναν και η αντίστροφη μέτρηση για το πολλά υποσχόμενο ψηφιακό εργαλείο της Amazon είχε ήδη ξεκινήσει.

Το Alexa με μια σύντομη αλλά περιεκτική ανακοίνωσε γνωστοποιούσε το οριστικό τέλος των δραστηριοτήτων του, την 1η Μαΐου του 2022.

Εν μια νυκτί, οι ιστοσελίδες οι οποίες επένδυσαν χρόνο και κυρίως χρήμα ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τους αλάνθαστους κατά τα άλλα αλγόριθμους της πλατφόρμας κατακρημνίζονται πλέον, καθώς η ψηφιακή φούσκα της Alexa έσπασε.

Από τη Δευτέρα, ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία του Διαδικτύου θα έχει κλείσει οριστικά, τοποθετώντας κάθε ψηφιακό κατεργάρη στον πάγκο του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr