Γκείτς πανδημία

Συναγερμό για τον εφησυχασμό απέναντι στον κορονοϊό, και για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο εξάμηνο παρά το εμβόλιο, έκρουσε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξή του στο CNN.

«Δυστυχώς, οι επόμενοι τέσσερις με έξι μήνες ίσως να είναι οι χειρότεροι της πανδημίας. Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας προβλέπει πάνω από 200.000 επιπλέον θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν ακολουθήσουμε τους κανόνες, σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσδοκίες για την επίδραση του εμβολίου θα πρέπει να παραμείνουν σε λογικά επίπεδα.

«Πίστευα ότι οι ΗΠΑ θα τα πήγαιναν καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», εξήγησε ο Γκέιτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. «Αυτός ο ιός ίσως να γίνει πιο θανατηφόρος απ’ ό,τι ήδη είναι. Δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα. Αλλά αυτό που μου έχει προκαλέσει έκπληξη είναι ότι ο οικονομικός αντίκτυπος στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι είχα προβλέψει πριν από πέντε χρόνια».

Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε επίσης ότι μπορούμε να περιμένουμε την επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι του 2021, με κάποιες διακοπές.

«Ακόμα και στις αρχές του 2022, εάν δεν βοηθήσουμε άλλες χώρες να απαλλαχθούν από την ασθένεια και δεν αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στη δική μας, ο κίνδυνος νέας έξαρσης θα είναι υπαρκτός».

«Και, φυσικά θα υπάρξει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο θα πλήξει την αμερικανική οικονομία με δραματικό τρόπο», επισήμανε.

Πηγή: economico.gr