Νέο χτύπημα στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κατάφερε το Ανώτατο Δικαστήριο (SCOTUS) των ΗΠΑ, στο οποίο πλειοψήφούν (6-3) συντηρητικοί δικαστές.

Μπλόκο στη διαγραφή δανείων

Το SCOTUS, λοιπόν, κατάφερε μείζον πλήγμα στον Τζο Μπάιντεν καθώς μπλόκαρε το σχέδιό του για τη διαγραφή του χρέους των φοιτητικών δανείων ύψους 430 δισ. δολαρίων, μια κίνηση που είχε ως στόχο να ωφελήσει έως και 43 εκατ. Αμερικανούς και η οποία αποτελούσε μια προεκλογική υπόσχεση. Οι δικαστές τάχθηκαν κατά του σχεδίου της κυβέρνησης Μπάιντεν με απόφαση 6-3, με την οποία ευνοήθηκαν έξι συντηρητικές Πολιτείες που είχαν αντιταχθεί στο σχέδιο.

Η ενέργεια του δικαστηρίου αποτέλεσε πλήγμα για εκατομμύρια δανειολήπτες των ΗΠΑ που υπέβαλαν αίτηση για ανακούφιση μετά την ανακοίνωση του σχεδίου από τον Μπάιντεν τον Αύγουστο του 2022 και πολιτικό πλήγμα για τον Δημοκρατικό πρόεδρο. Το Αρκάνσας, η Αϊόβα, το Κάνσας, το Μιζούρι, η Νεμπράσκα και η Νότια Καρολίνα είχαν διαφωνήσει με το σχέδιο. Περίπου 26 εκατ. άτομα είχαν υποβάλλει αίτηση για ανακούφιση από τη στιγμή που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το σχέδιο τον Αύγουστο του 2022 έως τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κατώτερα δικαστήρια μπλόκαραν το σχέδιο.

Προεκλογική δέσμευση

Το σχέδιο του Μπάιντεν αποτελούσε προεκλογική του δέσμευση με στόχο να διαγράψει ένα μέρος των φοιτητικών δανείων που λαμβάνουν οι νέοι στις ΗΠΑ για να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της χώρας, αλλά επικρίθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς που το χαρακτήρισαν υπέρβαση της εξουσίας του και άδικο όφελος για τους δανειολήπτες με πανεπιστημιακή μόρφωση, ενώ άλλοι δανειολήπτες δεν έλαβαν καμία τέτοια ανακούφιση. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το σχέδιο είχε δεχθεί κριτική και από την «αριστερή» πτέρυγα των Δημοκρατικών, που το θεώρησαν ως εξαιρετικά φοβικό και περιορισμένης περιμέτρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διέγραφε έως και 10.000 δολάρια ομοσπονδιακού φοιτητικού χρέους για Αμερικανούς με εισόδημα κάτω των 125.000 δολαρίων που έλαβαν δάνεια για να πληρώσουν για το κολέγιο και άλλες σπουδές και 20.000 δολάρια για τους δικαιούχους υποτροφιών από οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα. Η απόφαση ελήφθη μία ημέρα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε ουσιαστικά τις πολιτικές θετικής δράσης που χρησιμοποιούσαν για καιρό τα αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια για να αυξήσουν τον αριθμό των έγχρωμων, ισπανόφωνων και άλλων υποεκπροσωπούμενων μειονοτικών φοιτητών.

Θεσμός εκτός αξιών της χώρας

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι το δικαστήριο, με τη συντηρητική πλειοψηφία του, είναι ένας θεσμός που δεν έχει επαφή με τις βασικές αξίες της χώρας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου το 53% των Αμερικανών δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την ελάφρυνση του χρέους του Μπάιντεν, ενώ το 45% ήταν αντίθετοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση Μαρτίου από Reuters/Ipsos. To συνολικό χρεός από τα φοιτητικά δάνεια αγγίζει πλέον τα δύο τρισ. δολάρια και αποτελεί το μεγαλύτερο χρέος μετά τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.

Η κίνηση του SCOTUS θεωρείται «επιθετική» από πολλούς Δημοκρατικούς πολιτικούς, αλλά και προοδευτικούς πολίτες. Ήδη το όργανο έχει ανατρέψει την απόφαση Roe vs. Wade, μεταφέροντας στις Πολιτείες την ευθύνη για τις αμβλώσεις, με πολλές από αυτές, ιδίως όσες έχουν Ρεπουμπλικάνους Κυβερνήτες να έχουν προχωρήσει σε νόμους που ουσιαστικά καταργούν το δικαίωμα της άμβλωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της θητείας του είχε διορίσει τρεις Ανώτατους Δικαστές, τον Νιλ Γκόρσατς, τον Μπρετ Κάβανο και την Έιμι Κόνι Μπάρετ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr